Sad već i vrapci znaju kako izložbu Petrića s kojom je otvorena Providurova palača, tako skoro neće zamijeniti postav nacionalnog blaga suvremene umjetnosti, najavljena još u veljači kao "bingo" za najveći zadarski prostor kulture u Zadru.

Razlog odgode izložbe prema ideji Zadranina Branka Franceschija, ravnatelja Nacionalnog muzeja moderne umjetnost i "blagoslovu" ministrice kulture Nine Obuljan Koržinek, vrlo je jednostavan. Nadležni u Gradu Zadru nisu spremni za prihvaćanje takve izložbe. Iako su radovi završeni još u kolovozu prošle godine, Odjel za kulturu kojeg vodi Dina Bušić tek sad priprema natječaj u vrijednosti od 1.6 milijuna kuna za opremanje izložbenog dijela prostora. Potrebni im je oko 200 reflektora, postamenta za umjetnine, odvlaživača zraka, sajla...

Polazište projekta obnove Providurova palača, u kojoj se nalazila Galerija umjetnina Narodnog muzeja, bio je izložbeni prostor da bi njezin koncept s vremenom postao polivalentan.

Jedino mjesto koje živi je polivalentna dvorana. Iako bez pozornice i garderobe postala je glavna koncertna dvorana, a zapravo izgleda kao tonski studio. To će i biti udarni sadržaj s kojom će gospodariti Koncertni ure Zadar koji se uselio sa svojim uredima kat iznad.

U prizemlju je otvoren ogranak Gradske knjižnice, a uz njega je izbila vlaga.
Iako javnost odavno priča o pojavi vlage u prizemlju, prema tumačenju tehnologa kojeg prenosi pročelnik Ante Ćurković, to je vlaga zarobljena u žbuci.

- Potrebno je vrijeme da se ona prirodno isuši ili uz pomoć klimatizacije jer ipak se radi o staroj građevini. U krajnjem slučaju postoji jamstvo od tri milijuna kuna čiji je rok važenja dvije godine pa se taj dio može sanirati ako se vlaga ne povuče, navodi Ćurković i tu mogućnost. On je od samog početka  uz Šimu Erlića vodio složenu obnovu tog zdanja za koji je uporabna dozvola izdana u studenom 2021. godine.

Nije naodmet podsjetiti i da je 2019. s Krekić Avangardom potpisan ugovor na iznos s PDV-om od 45.466.586,79 milijuna kuna, a da tome treba dodati još 14 milijuna kuna za dodatne radove.

I to sve bez opreme. Za sad je to jedino izložba Ratka Petrića koja je dobro sjela u taj ogroman prostor. U srpnju je trebalo početi s pripremama izložbe iz zbirke nacionalne suvremene umjetnosti. Resorna pročelnica Dina Bušić izjavila je kako ne postoji problem vlage, već moraju ugraditi odvlaživače zraka kao standard za izložbu koja se odgađa za šest mjeseci.

U natječaju za opremanje (ne zna se kad će biti objavljen, op.a) planira se još uređenje kafeterije (uz prostor knjižnice) te garderobe. Gradske vlasti koje planiraju osnovati vlastitu galeriju umjetnina pa vlastitu ustanovu koja će upravljati s Providurovom i Kneževom palačom, kasne same za sobom.  Tko je za to kriv i odgovoran?

A u planu javnih potreba u kulturi još je u prosincu napisano: u Providurovoj palači planira se tako osigurati dio sredstva za kupnju interijera (tipskog namještaja), dio sredstava za ugradbenu i tipsku opremu nužnu za osnovno funkcioniranje ustanove i to redom: dio multimedijalne opreme, opremanje polivalentne dvorane, uređenje interijera dijela muzejskog prostora, uređenje interijera muzejskog caffé bara kao i sve ostale potrebne ugradbene i tipske opreme (izuzev stalnih ili privremenih postava). glazbeno‐filmska zbirka, a koji su smješteni u jugoistočnom djelu prizemlja zgrade. Za to kao i opremanje Centra za mlade, rezervirano je pet milijuna kuna.