Danas je u praznom prostoru Providurove palače potpisan sporazum kojim bi taj veliki izložbeni prostor trebao postati privremeni dom zbirke Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti (NMMU) kojeg vodi Zadranin, Branko Franceschi.

Sporazum kojim će se dijelovi zbirke od 12 tisuća eksponata dopremiti i izložiti u Providurovoj palači, ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Koržinek, nazvala je pionirskim.

Prvi put da se izvan Zagreba nacionalna baština moderne umjetnosti seli iz sjedišta u Vranyczanyevoj palači koju treba dugo obnavljati nakon potresa.

Ravnatelj Nacionalnog muzej moderne umjetnosti, kao član Muzejskog vijeća predložio je model po kojem će zbirka preseliti u Zadar.

- Bolje da bude izložena nego spremljena u čuvaonici, ponovio je Franceschi i najavio kako će sredinom ožujka u Zadar doći tim kustosa kojeg će on predvoditi.

- Nemamo puno vremena zbog kratkih rokova, ali ćemo vidjeti hoćemo li izložbu postaviti kronološki ili će nas prostor inspirirati na drugačiji način predstavljanja zbirke, kazao je Franceschi, zahvaljujući resornom ministarstvu i Gradu Zadru što su zdušno prihvatili njegov prijedlog.

Kad će početi i koliko će trajati ta suradnja, još se ne može najaviti, kao ni troškovi.

- Kada kustosi naprave koncepte izložbe, tada će se izraditi i troškovnik. U skladu sa sporazumom, troškove će podijeliti Grad i Ministarstvo, najavila je ministrica Obuljen Koržinak.

Ona se nada kako će ta suradnja dugo trajati, a oni će je nadzirati. Ministrica kulture izrazila je uzbuđenje i zbog činjenice da će se u Zadru oživotvoriti izmjene zakona o muzejima. Naime, zadarski primjer je prvi model kojim će baština nacionalne umjetnosti biti dostupna široj javnosti. Poznavajući ravnatelja Franceschija, sigurna sam da će postav i izbor najreprezentativnijih djela nacionalne moderne umjetnost biti vrhunski, ustvrdila je ministrica.

Za Grad Zadar to će biti revolucionarni pomak i rješenje prema stvaranju Muzeja Grada.

- Sjajan je ovo početak umjetničkog života u ove dvije palače, a bome ćemo s njima znati i upravljati. Grad je jedini koji za to ima kapacitete. Za ovakav prostor nužno je osnovati ustanovu Dvije plače koja će znati poticati razvoj umjetnosti na najvišoj razini, kazao je gradonačelnik Branko Dukić.

Na današnjem prvom događanju nije bilo nikoga iz Narodnog muzeja. Došli su oni koji su bili pozvani, tako je tu činjenicu komentirao županijski pročelnik Ivan Šimunić.

- Narodni muzej ostaje među našim suradnicima u ovom prostoru i preuzet će dio upravljanja, najavio je Dukić.

Kad će se točno otvoriti Providurova palača s Petrićevom izložbom, javnost nije mogla čuti od pročelnice Dine Bušić, koja je tek rekla da ostaje sve po starom. Njena posljednja najava otvaranja bila je za rujan prošle godine.