Kada netko tko je 10 godina radio u prostoru Providurove palače više ne može prepoznati ništa osim kamenih skala, onda je to kao u bajci Ružno pače.

Završen je najsloženiji projekt u kojem se uz pomoć EU novaca preobrazilo pet tisuća metara četvornih, čeličnom "zmijom" povezalo s još dvije i po tisuće kvadrata u Kneževoj da bi se dobilo novo kulturno središte u povijesnom zdanju.

- Uz to što su komunikacijski povezani tzv. zmijom, veliko je umijeće bilo povezati instalacijama te dvije zgrade, ističe Ante Ćurković, pročelnik Upravnog odjela za EU fondove. Ako je Šime Erlić bio "dobri duh" uređenja Kneževe, onda je Ante Ćurković kod Providurove nadmašio svoje iskustvo u vođenju EU projekta.

Nije lako bilo balansirati između projektanata, izvođača, nadzora, arheologa, financijera... i svega zbog čega je u protekle tri godine ovaj EU projekt bio najteži. Trebalo je imati autoritet, diplomacije, znanja i vještina kako bi se pomirili svi interesi i završila kuća koja se pretvorila izvana i iznutra u bijelog labuda (to je ta bajka Ružno pače, op.a).

Oslici ostaju u prostoru budućeg Muzeja Grada

Pročelnik Ćurković sat vremena nas je vodio kroz bespuća Providurove palače koja je skrivala neslućeni prostorni kapital. Naravno da su sada važniji ljudi koji će ga oplemeniti, posjećivati i koristiti kako to ne bi bila „kuća duhova".

Kada se ona popuni s novim sadržajima, uredi i opremi te oživi, u njoj će se moći provesti najmanje pet sati, to je misao vodilja na koju nam je ukazivao naš vodič.

U Providurovu palaču ulazi se kroz stara, ali restaurirana vrata u obijeljeno predvorje u kojem će biti veliki video zid u veliki atrij od 500 kvadrata.

Moderna multimedijalna dvorana

Nekad otvoren sada natkriven ostakljenom zmijom koja nije ugušila taj prostor kao što se činilo u početku postavljene čelične konstrukcije. Taj prostor je spoj novoga i staroga. S jedne strane bunar, a nasuprot erker - otkrivene čelična konstrukcija koju kao da drže dva maskerona, obnovljena plastična ukrasa. Taj element koji djeluje kao instalacija u prostoru, sad će biti funkcionalan. Iz atrija kojem će biti info pult, ide lift, nove skale s čeličnim rukohvatima i dolazi se na prvi kat s kojeg se nastavlja hodanje "zmijom" koja spaja prostor Kneževe i Providurove ili skalama.

Impresivan je prostor budućeg Muzeja grada u kojem su ostali oslici, restaurirani uz pomoć novca Ministarstva kulture smješten je tamo gdje je bila galerija umjetnina Narodnog muzeja. Središnje mjesto na prvom katu dobila je nova multifunkcionalna dvorana sa 150 mjesta, napravljena i uređena prema svim uzusima struke i modernog. Preko nje prolazi komunikacijska "zmija" iz koje se može vidjeti prostor iz ptičje perspektive.

Na drugom katu svoj će ogroman izložbeni prostor imati Galerija umjetnina. Treći kat s kojeg je uklonjena ilegalna dvorana postat će uglavnom uredski prostor s malom knjižnicom stručne literature, ali i s tehničkom sobom koja će biti „mozak" spoja kilometara kablova provučenih kako bi se osuvremenila ta povijesna građevina. U tom dijelu prevladava industrijska arhitektura.

Komercijaloni dio ostao je u roh bau izvedbi

U prizemlju Providurove palače vraća se Gradska knjižnica s čitaonicom. Ono što se nije dovršilo jesu tri komercijalna prostora, od kojih će dva biti ugostiteljske namjene. Njih će u skladu s glavnim projektom koji je izrađen u AB Forumu, urediti budući zakupci. Buduća muzejska kafeterija bit će uređena u sklopu projekta. Ona će imati izlaz u mali atrij u kojem su otkriveni volti koji se zrcale s onim postojećima.

Nema sumnje da će to biti najatraktivnija lokacija za ugostiteljstvo kojem je uvertira bila novi restoran Providur na koji puca pogled s jednog od balkona nekadašnjeg Namjesništva austrijske vlasti u Dalmaciji, a prije toga sjedište mletačkog providura.

Trg Petra Zoranića s Providurovom palačom i restoranom Providur