Gradske vlasti u Zadru ponose se projektom Zadar baštini kojim su utrošeni milijuni iz EU fondova na obnovu Providurove i Kneževe palače te Muraja. Pri tom su milijuni od spomeničke rente, koju plaćaju poduzetnici u povijesnoj jezgri za njezino održavanje, usmjereni u te EU projekte. A za male zahvate održavanja i sanacije spomeničke baštine, u gradskoj upravi nemaju novaca, a niti mare.

U prilog toj tezi, navodimo dva slučaja.

Početkom ožujka kamionom je odvaljen dio stupa koji se nalazi uz Arsenal i koji je već dugo bio u lošem stanju. Međutim, iz gradske uprave na ponovljeni novinarski upit odgovara (nesumnjivo pročelnik za komunalne poslove, op.a) „kako će u suradnji tri odjela (graditeljstvo, kultura i sport te komunalni) te u koordinaciji s konzervatorima, dio stupa najprije isprojektirati, a zatim i izvesti nužni radovi na sanaciji navedenih lokacija".

Na pitanje kad će se sanirati unutrašnji zid na ulazu u park Vladimira Nazora, urušen nakon poplave 2017. godine, iz gradske uprave nema odgovora kojeg je trebala dati pročelnica za kulturu Dina Bušić.

U programu javnih potreba za ovu godinu, pod održavanje kulturne baštine, napisano je kako se „prije nekoliko godina, tijekom razdoblja velikih oborina, dogodio odron zemlje i dijela bedema bastiona Forte. Odron je prouzročio urušavanje zidnog plašta uz istočni ulaz u utvrdu (danas Perivoj). Po ovom događaju izrađena je snimka postojećeg stanja i projekt sanacije dijela bedema bastiona Forte prema kojemu se planira postupiti. Za ovaj projekt u 2022. godini planira se izdvojiti 300.000 kuna."

Odron se dogodio iste godine kada je srednjovjekovni plašt zidina i bastiona uvršten na listu UNESCO-a. Tim povodom smo u Zadru 2018. godine postavili pitanje ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek, kojoj je upit bio neugodan, kako nam je poslije priznala, a netko snalažljiv joj je šapnuo laž za odgovor - nije se moglo popravljati zbog turističke sezone.

Godinu dana poslije na isti upit odgovor dolazi iz Odjela za graditeljstvo. "Kroz nekoliko dana će se napraviti i objaviti plan nabave u koji će biti uvrštena i stavka projektiranja i sanacije ovog zida, te se nakon toga može ići u raspisivanje javne nabave za projektiranje. Nakon dobivenog projekta i suglasnosti konzervatora, pristupit će se realizaciji sanacije po projektu", tako su tada najavili nadležni iz gradske uprave.

Jedino je Odjel za komunalne poslove odmah reagirao i postavio zaštitne oplate na ulazu u park zbog tog odrona o kojem nas je te davne jeseni 2017. godine izvijestio pročelnik Robertino Dujela. Pitanje je koliko je i ta zaštita još odolijeva zubu vremena kao i nebriga gradske vlasti za održavanje i stanje povijesnog nasljeđa Zadra.