Dok se danas evidentiraju posljedice razornog juga, u gradskoj upravi još nisu sanirali štetu od poplave iz rujnu 2017. godine. Tada je urušen potporni zid dijela bedema na ulazu u Park Vladimira Nazora.

Iako su bedemi pod zaštitom, u Odjelu za graditeljstvo lani nisu imali novaca u gradskoj blagajni za sanaciju štete ali će, tvrde, biti ove godine. "Kroz nekoliko dana će se napraviti i objaviti plan nabave u koji će biti uvrštena i stavka projektiranja i sanacije ovog zida, te se nakon toga može ići u raspisivanje javne nabave za projektiranje. Nakon dobivenog projekta i suglasnosti konzervatora, pristupit će se realizaciji sanacije po projektu", najavili su iz gradske uprave na naš upit.

Kada smo lani pred ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek pitali zbog čega se čeka sa sanacijom bedema, koji su nešto prije upisani na listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a, gradski čelnici su uvjeravali kako je to samo zbog toga što nisu htjeli raditi tijekom turističke sezone. Konzervatori  u istom očitovanju također nisu smatrali da je to zahvat kojeg je trebalo napraviti prošlog proljeća.

Zaštita UNESCO-a, koja je upisana nad srednjovjekovnoj forifikaciji, u Zadru se jedino vidi kao drvena zaštita od urušavanja kamenog otvora na bedemima koji se ne održavaju.