Bilo je samo pitanje dana kad će se urušiti drugi stup povijesnog ulaza u kuću Admirala luke, uz Arsenal, a da se to i dogodilo javili su nam čitatelji uz fotografije s mjesta događaja.

Dodirom kamiona koji je ulazio u dvorište, vrh stupa se odvalio i stvorio štetu ne samo na vozilu koje je uz njega bilo parkirano, već nepovratnu štetu kao posljedicu nemara za zadarsku baštinu.  Mogao je kamen pasti i na nekog u prolazu.

Tog su se najviše pribojavali vlasnici hotela Teatro Verdi. Oni su 2018. godine o svom su trošku prema konzervatorskim uvjetima rekonstruirali stup i zid koji se vezuje uz zgradu Doma Tankerske plovidbe koja im je iznajmila taj prostor. Štoviše, tada su im nadležni predlagali da oni urede i taj drugi stup. O tome smo pisali krajem 2018. godine.

- Nije to bio mali zahvat - imali smo projekt rekonstrukcije, korišten je poseban materijal i bili su to kamenoklesarski radovi, podsjetio je direktor Mateo Dell`Orco, pomalo ogorčen zbog situacija „brigo moja, prijeđi na drugoga".

Uzalud oni kao i drugi koji rade u povijesnoj jezgri plaćaju spomeničku rentu koja se namjenski trebala trošiti za održavanje povijesne baštine. Taj novac već se godinama usmjerava kao udio Grada Zadra u velikim EU projektima Zadar baštini.

Nadležnom Odjelu za kulturu nije palo napamet da po Gradu ima povijesnih elemenata urbaniteta koje treba održavati i obnavljati. Sada imaju štetu i pitanje tko će i kada sanirati. Da ne bi bilo kao s urušenim zidom utvrde Forte koji čeka na obnovu još od poplava 2018. godine da im netko da novac, iako je to dio zidina upisanih na listu UNESCO-a.

Tako će vjerojatno biti i u ovom slučaju. Komunalni redari i policija izašli su na teren i uradili svak svoj dio posla, dok će Stipčević, "kućni majstor" ukloniti odvaljeno kamenje, što je već evidentirao naš foto-reporter Tom Burčul.