Bura u općoj, ali i akademskoj javnosti zbog rušenja pozornice na Novom kampusu, kultnog mjesta za okupljanje i druženje generacija studenata, se ne stišava ni tjedan dana nakon što smo objavili da je sravnjena s zemljom

Kad smo za ovaj potez tražili obrazloženje iz Uprave Sveučilišta u Zadru, koje nam do danas nije otkrilo vrijednost i ime izvođača radova, dobili smo odgovor kako su "u nekoliko navrata zamolili nadležna tijela da se tijekom noći učestalije obavljaju ophodnje i nadzor, ali to očito nije rezultiralo očekivanim stanjem i zbog toga je zabilježeno više remećenja javnog reda i mira, onečišćenje okoliša kao i druge materijalne štete u neposrednoj blizini zgrada u kojima borave učenici osnovne i srednje glazbene škole i dviju strukovnih škola te studenti".

U zadarskoj policiji odlučili smo provjerili navedene tvrdnje kroz sljedeća pitanja: 

Je li Svečilište u Zadru u nekoliko navrata zatražilo učestalije ophodnje na tom području zbog neprimjerenih radnji u kasnim noćnim satima te jesu li iste izvršene?

Koliko je slučajeva narušavanja javnog reda i mira zabilježeno od 1. siječnja 2021. godine? 

Koliko ste prijava o materijalnim štetama zaprimili od Sveučilišta u Zadru i okolnih ustanova?

Uz poznat slučaj iz studenog 2021. godine, kada je prilikom naguravanja više mlađih muških osoba na tom području zabilježen incident okvalificiran kao pokušaj ubojstva, zadarska policija na tom području u ulici Franje Tuđmana ne bilježi druga kažnjiva ponašanja, bili oni prekršaji ili kaznena djela. Izuzetak je jedino 2020. godina kada su odlukama Stožera CZ RH bila ograničena okupljanja većih broja ljudi zbog provođenja nužnih epidemioloških mjera. 

- Evidentirano je sedam dojava zbog okupljanja osoba na navedenom prostoru, a koje dojave su zaprimljene u vremenskom periodu od veljače do travnja. Prilikom izlaska policijskih službenika na zaprimljene dojave, zatečene osobe su upozorene na pridržavanje epidemioloških mjera, nakon čega su se razišle. Tom prilikom kao i prilikom redovitih obilazaka policijskih ophodnji na navedenom prostoru, nisu zabilježeni događaji s obilježjima prekršaja ili kaznenog djela, odgovorila je na naš upit glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbin.

Bitno je naglasiti da su spomenute policijske ophodnje izvršavane samoinicijativno od strane policije, a da ih Sveučilište u Zadru samo nikada nije zatražilo.

Razlozi rektorice nisu previše jasni ni razočaranim studentima koji su pozornicu sami obnovili 2015. godine, a za portal Srednja.hr da "pozornica nije samo materijalna stvar niti neki objekt koji je služio za razuzdanu zabavu, već im je predstavljala sentimentalnu vrijednost." 

Ne slaže se s njima Sveučilište iznenađeno medijskom pompom:

- Nestanak nekoliko metara kvadratnih betonske površine bez kulturne i povijesne vrijednosti svakako nije nikakva zapreka za različite društvene aktivnosti studenata i drugih mladih osoba. Nikakvog druženja koje bi bilo vrijedno pažnje, podrške ili pak spomena tamo nije bilo već godinama, rekli su sa Sveučilišta za portal Srednja.hr.

Prazan prostor na kojemu je bila studentska pozornica