Nakon što je 2018. godine nestao mural "Hvala ti za svaki tren djevojčice draga", pod bagerom sada nestaje i pozornica koju su studenti uredili u sklopu istog projekta, "Ritam kulturizma".

Kako doznajemo, radovi nemaju veze s obližnjim cestovnim projektom, već ih izvodi samo Sveučilište u Zadru, a iznenadili su i same djelatnike tamošnjih sveučilišnih odjela kao i obližnjih školskih ustanova.

Iako ih to nismo pitali, sa Sveučilišta su ovim povodom podsjetili javnost kako je "pozornica (tzv. bina) bila dio infrastrukture vojarne koji je služio za različite vojno-političke smotre i priredbe u organizaciji vojske nekadašnje socijalističke države".

- Taj dio nekadašnjega vojnog kompleksa je prenamijenjen, a unatoč pokušajima da ga se sadržajno i estetski obogati, uglavnom je funkcionirao kao okupljalište mlađih osoba koje su ga koristile za neprimjerene radnje u noćnim satima. Sveučilište u Zadru je u nekoliko navrata zamolilo nadležna tijela da se tijekom noći učestalije obavljaju ophodnje i nadzor, ali to očito nije rezultiralo očekivanim stanjem i zbog toga je zabilježeno više remećenja javnog reda i mira, onečišćenje okoliša kao i druge materijalne štete u neposrednoj blizini zgrada u kojima borave učenici osnovne i srednje glazbene škole i dviju strukovnih škola te studenti. Zbog toga je predviđeno uklanjanje i hortikulturno uređenje toga malog djelića nekadašnjega vojnog kompleksa, odgovorili su nam iz Uprave Sveučilišta u Zadru ne navodeći traženu vrijednost i ime izvođača radova koji predstavljaju nastavak uvođenja reda u ovom prostoru.

Podsjetimo kako su 2016. godine život ovoj pozornici udahnuli studenti, koji su je i obnovili 2019. godine, da bi svega dvije godine nakon toga bila srušena. Konstrukcija je poslužila u brojnim prilikama, no nažalost njezina se fotografija u posljednje vrijeme provlačila u medijima ne kao mjesto održavanja manifestacija, već poprište pokušaja ubojstva mladića. Dok nestaje umjetničko djelo studenata, iz zadarske policije čekamo informacije o broju ostalih prijava koje Sveučilište navodi kao temelj za ovakvu odluku.