Upravno vijeće Županijske lučke uprave Zadar donijelo je odluku o neprihvaćanju pristigle ponude i poništenju postupka javnog prikupljanja ponuda za davanje koncesije za izgradnju nove i rekonstrukciju postojeće lučke infrastrukture u Sv. Filipu i Jakovu.

Drugi pokušaj za gradnju marine ispao je svojevrsni "deja vu" jer je i ovaj put jedina pristigla ponuda ispala neozbiljna. Za 29-godišnju koncesiju, čija je vrijednost procijenjena na 153 milijuna kuna, javio se Master Yachting, sukošanska tvrtka koja posluje preko dva desetljeća. Stoga je pomalo iznenađujuće kako na javni poziv za trogodišnje ulaganje od minimalno 35 milijuna kuna nisu dostavili garanciju banke u visini od 1% ponuđene vrijednosti investicije, kao ni pismo namjere banke za dobro ispunjenje obveza. Također, u potvrdi Porezne uprave bilo je vidljivo postojanje duga na više strana, u ukupnom iznosu od 32 tisuće kuna, a što je obvezan razlog za isključenje gospodarskog subjekta iz postupka davanja koncesije.

Drugi pokušaj ŽLU-a ujedno će biti i posljednji za ovaj projekt Općine Sv. Filip i Jakov kojem se, podsjetimo, usprotivio dio mještana okupljenih u građanskoj inicijativi "Za rivu". Njima je gradnja luke sa 127 vezova bila sporna zbog lokacije u samom centru mjesta i megalomanskog obuhvata.

- Nećemo više ponavljati javni postupak, ovo je završena priča što se tiče koncesioniranja. U dogovoru s Općinom odustajemo od toga, potvrdio nam je jutros ravnatelj Županijske lučke uprave Zadar, Davor Škibola.