U ponedjeljak će se službeno otvoriti Nomu, restoran u vlasništvu Talijana Alexa Nardini koji je danas ugostio zadarske novinare kako bi im predstavio ugostiteljstvo kojeg već poznaju u Zagrebu. Planirano širenje Noma po jadranskim turističkim gradovima započelo je u Zadru.
Pod nazivom „Nomu Sushi&Wine” restoran je otvoren u prizemlju „Art Hotela Kalelarga”.
Sa samog početka Kalelarge, delicije iz svjetske kuhinje tog ekskluzivnog restorana moći će se jesti u dvorištu Gradske straže i na Trgu. Prvi put će zadarski trg biti mjesto gastronomskog užitka kojim Nardini praktički dovodi cijeli svijet na pijat i u čaše. Vlasnik koji inače živi u Kini i koji iznimno poštuje čuveni restoran Nobo, (što nije najpoznatiji restoran na svijetu danski Noma), dao je svoj pečat Nomu. Trebao bi to biti spoj japanskog i mediteranskog u izvedbi Roshana, vrhunskog sushi majstora iz Nepala koji je radio u Nobu u Dubaiju.
![](https://www.057info.hr/images/vijesti/orginal/sushi_bar_nomu_(2)_1680961630.jpg)
Prva stvar koja fascinira je pršut, odnosno način na koji se on reže uz pomoć stroja s nožem koji izgleda kao šivaća mašina, poznata singerica. U ponudi je 20 vrsta pršuta – od hrvatskih preko talijanskih i ostalih. Kao dobar domaćin, vlasnik restorana kojeg želi pretvoriti u lanac Nomu, predstavio je sve sastojke sadržane u jelima neobičnog izgleda, dizajna a čarobnog okusa. Govorile su to potvrde fotoreportera Luke Gerlanca: izvrsno, genijalno, odlično, mmm, napokon nešto vrhunsko da se otvorilo u Zadru…
Najzanimljivije je bilo jelo „tako jako” koje je treperilo kao da su neki sastojci živi, a obloženo je kožom tune koja je odležala dvije godine, nabraja Nardini uz napomenu kako je tuna od generala Gotovine.
![](https://www.057info.hr/images/vijesti/orginal/sushi_bar_nomu_(3)_1680961645.jpg)
Vrhunac je naravno sushi, to tradicionalno japansko jelo. Ali jedan sushi sigurno niste probali, tvrdi vlasnik restorana u kojem se teško snaći u brojkama vrsta ovog i onoga. Svakako rekord ruši ponuda od 300-njak vrsta vina. A je li najbolje na svijetu za Alexa Nardinija ono iz njegove zavičajne pokrajine u Toskani koja je poslužio na kraju pet, šest sljedova? Oni koji uživaju u vinu, mogli bi se složiti u trenutku potpunog hedonizma s njegovom ocjenom tog sjajnog vinskog okusa.
Nomu Sushi&Wine otvara se na ulazu u Kalelargu kao početak moguće preobrazbe glavne zadarske ulice kojom su i danas u velikom broju šetali Zadrani, domaći i oni koji su došli doma za blagdane te brojni turisti na koje računaju u Nomu.