Od kada su Slovenci u travnju 2021. godine zaustavili radove na gradilištu Dnevne bolnice kod dodatka zgrade u kojem će biti smještena skupa oprema za liječenje onkoloških bolesnika, Krekić Avangard nije ni taknuo tu opasnu zonu.

Iz Opće bonice su tek prošlog mjeseca objavili javni poziv za izvedbeni projekt i izradu tehnološke podloge tog prostora sa specifičnim uvjetima. To znači kako zgrada iz EU projekta Dnevne bolnice neće biti završena u travnju 2023. godine za još 26 milijuna kuna. Izvršenje roka uz javnost prati i Središnja agencija za financiranje i ugovaranje EU projekata, napisali smo kada je u posao krajem kolovoza uveden Krekić Avangard koji je dobio rok od 8 mjeseci za završetak projekta.

Novac za EU projekt dnevne bolnice, prema izjavi ravnatelja zadarske bolnice dr. Željka Čuline na pitanje županijskih vijećnika, može se potrošiti do kraja ove godine. Gradnja započeta 2019. godine stala je u proljeće 2021. godine nakon čega je raskinut ugovor sa slovenskim Solidom.

Šef gradilišta te firme za naš portal izjavio je kako su u probleme ušli kod gradnje prostora namijenjenog za uređaj za zračenje, odnosno zbog kupnje specijalnog materijala za izolaciju podruma. Njega je trebalo ukopati na dubinu od 10-ak metara i obložiti posebnim materijalom zaštite od radijacije. Taj uređaj za zračenje, odnosno linearni akcelerator bio je tema predizborne kampanje s kojom su grubo manipulirali lokalni HDZ-ovi političari.

Oni su u proljeće 2021. godine najavljivali dolazak uređaja čiju kupnju preko Ministarstava zdravstva obećao premijer Andrej Plenković kao veliki zalog brige za zadarske onkološke bolesnike. Redali su se rokovi najave od kojih je posljednja bila za travanj da bi se to pretvorilo u izjavu prema kojoj su iz Ministarstva uvjeravali kako će linearni akcelerator doći do kraja ove godine.

Nakon medijskog podsjetnika o svim tim najavama, gradonačelnik Branko Dukić odlazi s ravnateljem bolnice Željkom Čulinom na gradilište dnevne bolnice da bi dali pečat toj HDZ-ovoj politici (ne)dosljednosti. Za javnost su s gradilišta odaslali poruku: "U skoro vrijeme očekuje se raspisivanje natječaja od strane Ministarstva zdravstva". To "uskoro" još se nije dogodilo, ali u isto vrijeme je bolnica raspisala pozivni natječaj za izradu tehnološke podloge za ugradnju linearnog akceleratora i CT simulatora te izradu izvedbenog projekta građevinsko-obrtničkih i instalaterskih radova prilagodbe prostora za instalaciju linearnog akceleratora i CT simulatora.

Procjena vrijednosti tog posla je 22 tisuće eura. Tko se javio i s kolikom ponudom, to je pitanje koje javno postavljamo s obzirom da je iz Ravnateljstva bolnice nemoguće dobiti odgovor na novinarske upite.

Mediji će i dalje pratiti izvršenje predizbornih obećanja u što se, nažalost, pretvorila nabavka tog uređaja, prvo uz pomoć Lige za borbu protiv raka, a onda uz pomoć Nacionalnog plana oporavka u koji je odlukom premijera Andreja Plenković uvrštena nabavka linearnog akceleratora i za zadarsku bolnicu.