Od prošlog tjedna prazna je ordinacija opće medicine na Istu, čiji je nositelj bio zadužen i za pacijente Brgulja, Zapuntela i Molata. Kako nam javljaju otočani, zbog neizdrživog stanja otišao je dr. Velimir Vuk, liječnik koji se vratio iz Amerike kako bi liječio otočane u zadarskom arhipelagu, a nedavno je bio u medijima i zbog „Specijalne pomoćne operacije", akcije putem koje je preko Facebooka nabavljao adekvatnu opremu za svoju ordinaciju.

Ravnateljica Doma zdravlja dr. Renata Bek jučer je na naš upit rekla kako nema informacije o njegovom odlasku te da dr. Vuka očekuje poslijepodne na poslu, da bi danas uputila obavijest Mjesnom odboru Ist kojom se pacijenti upućuju u Zadar.

- Nažalost, mještani otoka Ista i Molata ostali su bez liječnika prije nekoliko dana. Administrativno su od utorka 17. siječnja prebačeni kod dr. Vlatka Grkovića u Zadru te na taj način naručuju lijekove i uputnice. Nažalost, liječnik je u Zadru gdje ima svoju ordinaciju pa nije u mogućnosti pregledavati pacijente u ambulantama na Istu i Molatu kao ni ići u kućne posjete. Stanovništvo oba otoka je većinom starije od 80 godina stoga će ova situacija postati veliki problem ukoliko se ne riješi u skorije vrijeme. Na otoku Molatu radi i medicinska sestra, no kao što znamo, samo liječnik može pregledavati pacijente, ordinirati terapiju i po potrebi brodom Lučke kapetanije prevoziti pacijente u Zadar. Kontaktiran je Dom zdravlja koji nam je osigurao usluge kod dr. Grkovića, no nismo dobili informaciju o datumu povratka našeg liječnika ili mogućeg dolaska zamjene. Na stranicama do sada nije postavljen natječaj za to radno mjesto, rekla nam je predsjednica MO Ist Josipa Kozulić.

Njegovi pacijenti sada su do daljnjega preusmjereni u Zadar kao da na raspolaganju imaju brojne brodske linije.

- Ljudi su žalosni, riječ je većinom o starijim osobama kojima je potrebna zdravstvena zaštita. Situacija je prestrašna i samo se nadamo da se nekome neće nešto dogoditi. Iskreno, umorili smo se od borbe. Osam godina nemamo kontakt s Domom zdravlja. Ravnateljica Bek nije odgovorila na niti jedan naš dopis, osim onog vezanog za prigovore na rad medicinske sestre na Molatu jer je poslan i Ministarstvu zdravstva, pa joj je ministar Vili Beroš naložio da odgovori. Odgovorila je samo kako je ona bila jedina koja se javila na natječaj i ispunjavala sve uvjete, rekla nam je predsjednica Mjesnog odbora Molat Henryka-Sylwia Tetzlaff-Mračić.

Predsjednica otočnog MO-a upozorava i na derutno stanje ambulante na atraktivnoj lokaciji na Molatu, a koja bi se dala urediti uz malo volje. Kao rješenje ističe i konačno uvođenje brodova hitne medicinske pomoći ili bolje uvjete za rad i privlačenje doktora, makar onih u mirovini.

- Ambulanta na Istu u jeku pandemije nije imala niti vodu. Mjesni odbori su se potrudili da dobije vodospremu, a ravnateljica nakon toga doktoru nije ni objasnila postupak, odnosno tko će plaćati račune i slično. Glavni problem je u njoj, istaknula je predsjednica MO-a.

Dr. Bek do objave ovog teksta nismo uspjeli dobiti na telefon kako bi odgovorila na brojne primjedbe otočana koji su još jednom ispali zadnja rupa na svirali zdravstvenog sustava.

Nakon objave članka javila nam se kako bi istaknula da je dr. Vuk došao kod nje jučer popodne i rekao da mu treba godišnji odmor u trajanju od 15 dana. Do njega nismo uspjeli doći jer mu je mobitel isključen.