Prije 10-ak dana susjedi na Bilom brigu prijavili su zastoj radova od skoro dva mjeseca na gradilištu novog Poduzetničkog inkubatora - EU projekta s kojim se ponose gradske vlasti.

I nakon što smo jučer jedva našli to gradilište, vozikajući se neurbaniziranim dijelom Bilog briga, viđeno stanje je potvrđeno.

Gradilište je otvoreno kao i glavna vrata, ali nikoga čuti ni vidjeti. Možda se unutra nešto radi, ali izvana nije završena fasada na konstrukciji. Radovi su počeli krajem svibnja 2021. godine. Grad ih je ugovorio s Minigradnjom iz Vodica na iznos od 21,3 milijuna kuna bez PDV-a.

Građevina je trebala biti završena prema produženom roku 12. studenog, a kad tamo gradilište kojem se ne vidi kraja. Tijekom izvođenja radova bit će sklopljen i ugovor o opremanju zgrade te je potpuni dovršetak, uključujući i ishođenje uporabne dozvole, planiran za listopad 2022., pohvalili su se u svibnju 2021. iz Grada Zadra.

Što danas kažu na kašnjenje?

- Na zgradi novog poduzetničkog inkubatora trenutno se izvode završni unutarnji elektroinstalacijski, stolarski i gipsani radovi. Rok za završetak radova na predmetnom objektu produžen je do sredine travnja 2023.g. do kada se planiraju izvesti svi preostali završni unutarnji radovi kao i radovi na uređenju fasade zgrade te radovi na uređenju okoliša. Bitno je naglasiti da se u tom roku planira izvršiti i potpuno opremanje zgrade kao i obavljanje završnog tehničkog pregleda, napisao je Ivica Katić, voditelj sektora upravljanja poslovnim zonama u Inovativnom Zadru. 

On i ravnatelj te gradske ustanove Alan Kociper ostali su jedini zaposlenici. Ana Odvitović koja se prva u Gradu Zadru počela baviti EU fondovima i koja nas je provela kroz gradilište u veljači ove godine, napustila je Inovativni Zadar i otišla raditi u D-Marin.

Još 2017. godine, Odjel za EU fondove kojeg je tada vodio Šime Erlić angažirao je najpoznatiju dizajnersku kuću Brigade da napravi idejno rješenje Poduzetničkog inkubatora. Posao projektiranja putem javne nabave dobio je Capital ing iz Zagreba.

Za novi Poduzetnički inkubator kojeg iščekuje puno potencijalnih korisnika, kako je to prije par mjeseci vijećnike uvjeravao Kociper, trebat će pravo poduzetništvo da se završi i otvori. Za sve je kriv rat u u Ukrajini, poskupljenje građevinskog materijala, a srećom da nije više razlog i korona za odobreni produžetak roka.