Mala Petrčanska ulica na Bilom brigu uskoro će vrvjeti poduzetnicima početnicima koji će svoj drugi dom pronaći u novom poduzetničkom inkubatoru. Osam mjeseci od početka radova, odlučili smo se na licu mjesta uvjeriti kakvo je stanje na gradilištu.

- Zadovoljni smo s napretkom radova. I dalje se držimo dinamičkih okvira i nadamo se da će tako i ostati iako smo svjesni poteškoća uzrokovanih pandemijom koronavirusa s kojima se susreću izvođači na brojnim gradilištima. Mi se zasad srećom nismo susreli s tim problemima, a nadamo se da ni nećemo do kraja projekta, rekla nam je Ana Odvitović, voditeljica sektora potpore poduzetništva Inovativnog Zadra, gradske tvrtke koja je iz EU fondova povukla 18,5 milijuna kuna za ovaj projekt vrijedan ukupno 24,5 milijuna kuna.

Odvitović ističe kako će koncept rada novog inkubatora biti vrlo sličan postojećem na Novom Bokanjcu koji je od svog otvaranja 2007. godine gotovo kontinuirano popunjen, što ne čudi s obzirom na subvencionirane cijene najma te ICT i administrativnu podršku. Svaki put kad bi oglasili slobodan prostor, u Inovativnom Zadru zaprimili bi veći broj upita nego što imaju kapaciteta. Upravo se iz tog razloga rodila ideja o novom inkubatoru. U novoj dvoetažnoj zgradi, uz koju će se nalaziti dovoljan broj parkirališnih mjesta, poduzetnici će na raspolaganju imati preko 2190 kvadrata sa 100 radnih mjesta, tri sale za sastanke i nizom ostalih sadržaja.

- U odnosu na objekt na Novom Bokanjcu, ovdje ćemo, uz urede manjih gabarita, imati i nekoliko open space ureda za veće tvrtke. Također, uredit ćemo i coworking prostor tako da će u novom inkubatoru na Bilom brigu postojati opcija fleksibilnih radnih mjesta za one poduzetnike koji imaju potrebu povremeno koristiti poslovnu infrastrukturu, ističe voditeljica sektora potpore poduzetništva Inovativnog Zadra koji je time na vrijeme prepoznao i trend digitalnog nomadstva kojima su upravo coworking prostori jedan od kriterija za odabir destinacije.

Jedna od specifičnosti novog inkubatora je i konferencijska dvorana kapaciteta 100 sjedećih mjesta.

- Bilo bi super da smo takav prostor imali i u ovim pandemijskim vremenima i nadam se da ćemo je moći koristiti u punom kapacitetu. Iznad same konferencijske dvorane nalazi se lounge dio s otvorenim tribinama i terasom s koje se pruža lijepi pogled, a u kojem će poduzetnici moći ostvariti još jedan važan dio poslovanja - umrežavanje, istaknula je Odvitović.

U inkubatoru će, kao što smo već pisali, biti smješten i Gradski centar za kontrolu prometa čiji će rad počivati na umjetnoj inteligenciji. No ipak je glavni fokus na "zadarskoj pameti". Odvitović nam je potvrdila kako interes za inkubator već postoji, ali još nisu izašli u javnost s javnim pozivom jer žele do kraja definirati način korištenja i kriterije po kojima će se ostvarivati pravo na korištenje prostora.

- Upravo radimo novi programski dokument, odnosno revidiramo postojeće kriterije koji sada vrijede za objekt na Novom Bokanjcu. U narednih nekoliko mjeseci, kad budemo imali novi dokument, objavit ćemo poziv za preliminarni iskaz interesa i vidjeti s kakvim ćemo prijavama raspolagati, odnosno kakav će biti profil novih korisnika, rekla nam je Odvitović.

Radovi koje za 21,3 milijuna kuna izvodi vodička tvrtka Minigradnja trebali bi biti gotovi do 10. srpnja, nakon čega slijedi opremanje za koje je upravo raspisan javni natječaj s procjenom od 1,65 milijuna kuna.

- Ponovno ćemo dobiti jednu modernu poslovnu infrastrukturu po prokušanom receptu, a koja će predstavljati i nadogradnju onoga što već imamo, istaknula je voditeljica sektora potpore poduzetništva Inovativnog Zadra na gradilištu novog poduzetničkog inkubatora u Zadru.