Na pitanje zbog čega je zapravo ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek uoči vikenda bila na sastanku iza zatvorenih vrata u zadarskoj vijećnici, odgovor je dan prije 7 dana kada je poništen natječaj za ravnateljsko mjesto Znanstvene knjižnice.

Autoritet ministrice poslužio je kao paravan za plan lokalnog HDZ-a koji su vijećnike oporbe u Gradskom vijeću preveli "žedne preko vode". Uzaludni su bili strastveni govori predsjednika Gradskog vijeća, Marka Vučetića koji je taj dan u kolovozu proglasio povijesnim danom nade za Zadar, kazavši kako "točka o izboru ravnateljice Znanstvenoj knjižnici neće biti izglasana „ baš zbog bahatosti koju ste prezentirali,". Ako su i pomislili da su uspjeli napraviti preokret u Upravnom vijeću Znanstvene knjižnice, oporbeni vijećnici s više ruku postigli su jedino to da je zbog članstva Branimir Čakić degradiran s radnog mjesta u Gradskoj knjižnici.

Dvojica preostalih članova sa Sveučilišta nisu bili ni kooperativni da ne bi sada bez problema digli ruke za poništenje natječaja dok se ne promijeni Statut te ustanove. Njih je u Upravno vijeće doveo Vučetić koji je još u svibnju najavio promjenu statusa Znanstvene knjižnice kako bi ona postala nova ponuda Sveučilišta. Kao da i do sada tamo nisu dolazili uglavnom studenti. I to pod okriljem Ministarstva kulture. Ispada kako Ministarstvo znanosti nema veze sa Znanstvenom, a ponajmanje sa Sveučilištem.

I nakon nepunih godinu dana dolazi se do novog povijesnog dana. Tog petka, 15. srpnja, sastala se sa zadarskim gradonačelnikom da bi se "prežvakale" stare teme. Ali došla je i rektorica Dijana Vicana koja je aktualizirala proces preuzimanja Znanstvene knjižnice.

I to pod uvjetima koje je davno postavio Davor Aras, bivši ravnatelj Znanstvene. On je kao predsjednik Gradskog vijeća tada zaustavio prebacivanje Znanstvene u zalog za osnivanje Sveučilišta.

Sada bi to bio poželjan potez za Grad Zadar koji za Znanstvenu knjižnicu izdvaja pet milijuna kuna godišnje, a planira osnovati Muzej Grada i Galeriju umjetnina. Sve je to u resoru pročelnice Dine Bušić kojoj je odlazak Znanstvene od najvećeg interesa za stvaranje novih strateških ustanova u kulturi.

Gradnja Sveučilišne knjižnice u Zadru, kakvu ima većina hrvatskih sveučilišta, još je u povojima. Davno je proveden arhitektonski natječaj da bi tek sada kada se pojavila nova europska perspektiva financiranja projekata, ta ideja ponovno postala aktualna iz uprave zadarskog sveučilišta. Združivanjem knjižnog fonda Sveučilišta u Zadru, Znanstvene knjižnice Zadar i knjižnice Zadarske nadbiskupije u jedinstvenu ustanovu s multifunkcionalnim prostorima, najavila je rektorica Vican početkom ove godine.

Zbog čega je to nanovo tempirano 15. srpnja na radnom satanku iza kojeg su iz Grada poslali priopćenje? Nesumnjivo kao razlog poništenja natječaja za ravnateljsko mjesto sa 4 za i jednim suzdržanim članom tog novog Upravnog vijeća. Možda bi ga dobila osoba koja bi narušila politički sklad HDZ-ove kadrovske politike u Zadru.

Jer do spajanja Znanstvene i Sveučilišne knjižnice još je dug put.