V. d. ravnateljice Znanstvene knjižnice Marijana Senkić-Klapan podnijela je na sjednici Gradskog vijeća izvješće o radu u prošloj godini, koje je očekivano naišlo na odobravanja HDZ-ovih vijećnika i osporavanje vijećnika vladajuće većine. Podsjetimo, prošli saziv Upravnog vijeća predložio je Senkić-Klapan za ravnateljicu unatoč protivljenju vijećnika, koji ju nisu htjeli potvrditi. Ona je potom imenovana za vršiteljicu dužnosti u trajanju od najviše godinu dana a Upravno vijeće još nije raspisalo novi natječaj.

Marjana Botić zapitala se zašto je ona još uvijek v. d. ravnateljica, na što je bivša članica Upravnog vijeća Marjana Bakmaz rekla da to treba pitati novi sastav UV, koje je za to nadležan, a ne ravnateljica.

- Apsurd je da Znanstvenu knjižnicu i dalje predstavlja osoba koju vijećnici nisu htjeli na čelu ustanove. Upravno vijeće nije napravilo nikakav iskorak od tada, čak ni s novim članovima, jer je predsjednica Upravnog vijeća osoba iz reda zaposlenika, upozorio je Ante Rubeša.

Podršku ravnateljici, koja je po njemu žrtva političkog prepucavanja, izrazio je Mate Lukić, kojega su iz Akcije mladih pokušali poremetiti pitanjem je li Znanstvena knjižnica, kada se izađe iz lifta, lijevo ili desno. Pročelnik Joso Nekić odgovorio je na prozivke da su čelnici ustanova njegovi prijatelji.

- Novi članovi upravnog vijeća veći su prijatelji Eniju Meštroviću i Marku Vučetiću, što su i sami deklarirali, nego što su ravnatelji moji, rekao je Nekić.

Marko Vučetić kao rješenje naveo je već započetu inicijativu da se Znanstvena knjižnica, uz sudjelovanje Ministarstva kulture, stavi pod okrilje Sveučilišta u Zadru, ostane dostupna široj zajednici, a istovremeno postane jedan novi sadržaj u ponudi onima koji bi došli studirati u Zadar.

U svom izvješću Senkić-Klapan je navela kako je ustanova napravila iskorak u knjižnom fondu, suradnji s institucijama, događanjima i aktivnostima te povećala obim digitalne građe. Prostor za napredak moguć je u restauraciji vrijedne građe, za što je od ministarstva dobila tek 30 tisuća kuna. S reputacijom fondom najvrijednije knjižnice na zadarskom području, knjižnica je i u novonastalim okolnostima u najvećoj mjeri u mogućnosti zadovoljiti i najzahtjevnije potrebe kako svojih korisnika, tako i korisnika koji uslugu traže međuknjižničnom posudbom, navela je Senkić-Klapan.

Na primjedbu kako nije dovoljno napravljeno u digitalizaciji rekla je da uvijek može bolje, iako je prošle godine obrađeno 2.400 jedinica i 7.000 stranica. Digitalizirana je Marulićeva Judita, ali i dvije važne publikacije iz zadarske povijesti, odnosno dva godišta Osservatore dalmato i 13 godišta Il Nazionale.

- Žao mi je što ću svojim zaposlenicima morati prenijeti kako u našem radu vidite samo loše stvari. Nisam do sada dobila službenu informaciju o promjeni statusa Znanstvene knjižnice, o čemu je predsjednik Gradskog vijeća podijelio informaciju, raspitat ću se o tome, rekla je Senkić-Klapan.