Upravno vijeće Znanstvene knjižnice Zadar na današnjoj je sjednici poništilo natječaj za izbor novog ravnatelja. Kako doznajemo, glavna točka sjednice bilo je pripojenje Sveučilištu u Zadru. Na sastanku održanom u Gradu Zadru, kojem su nazočili ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican dogovoreno je kako se neće mijenjati status knjižnice, koja bi zadržala svoju pravnu osobnost. Sva postojeća građa ostaje u vlasništvu Grada Zadra i zadržala bi status javne knjižnice koja je prema namjeni i sadržaju knjižničnog fonda sveučilišna.

Članovi Upravnog vijeća prihvatili su ovaj prijedlog uz četiri glasa "za" i jednim suzdržanim, te će on biti proslijeđen Gradskom vijeću na odlučivanje.

"Kolateralna žrtva" bio je izbor za ravnatelja knjižnice. Nakon odlaska bivšeg ravnatelja Mira Grubića prethodni saziv Upravnog vijeća za novu ravnateljicu predložio je Marijanu Senkić Klapan. Gradsko vijeće je odbilo prijedlog, a kada je UV istu kandidatkinju postavilo na mjesto vršiteljice dužnosti, opozvalo je njegove članove i imenovalo nove. Budući da je Senkić Klapan imenovana na vrijeme od najduže godinu dana, nedavno je raspisan novi natječaj.

Upravno vijeće procijenilo je kako bi biranje ravnatelja u trenutku dok se mijenja statut ustanove i način upravljanja njome bio kontraproduktivan te je natječaj poništilo prije njegovog isteka. Senkić Klapan do daljnjega ostaje v. d. ravnateljice a novi će biti raspisan nakon odluke Gradskog vijeća i provedenih promjena.