U Dječjem vrtiću Radost, Područnom objektu Višnjik u sklopu projekta „Rođendan bez slatkiša", djeca su kroz igru i različite aktivnosti istraživala i učila o zdravim životnim navikama i pravilnoj prehrani.

- Početkom pedagoške godine odlučili smo djeci približiti zdravo življenje raznim tjelesnim aktivnostima i učenjem o zdravoj prehrani. Naime, prehrana u vrtiću planira se, provodi i kontrolira prema zakonskim propisima - novim preporukama i smjernicama Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i prema energetskoj i nutritivnoj potrebi djece o kojoj vrtić skrbi. Djeca pravilne prehrambene navike i iskustva iz vrtića prenose u roditeljski dom, školu i širu zajednicu i tako postaju „mali ambasadori" zdrave prehrane. Cilj zdrave prehrane je u razvijanju zdravih/pravilnih prehrambenih navika od najranije dobi, poboljšavanju kvalitete prehrane s ciljem održavanja dobrog zdravlja i sprječavanja bolesti uzročno povezanih s načinom prehrane što u konačnici vodi usvajanju i provođenju zdravog stila življenja, kazala je odgojiteljica starije jaslične odgojne skupine „Smokvice" Ivana Rajhenfater.

Tijekom dana dijete treba imati tri glavna i dva do tri međuobroka.

- Vrtićka prehrana u Dječjem vrtiću Radost temelji se na raznovrsnim svježim i sezonskim namirnicama koje prilagođavamo dobi djeteta. Glavni obroci sadrže uz različite vrste juha, raznovrsne vrste mesa, ribe, grahorica i povrća dok se međuobrok sastoji od svježeg voća i mliječnog deserta. Tijekom dana dijete treba popiti dovoljnu količinu tekućine - najzdravija je voda, pojasnila je zdravstvena voditeljica Marijana Gržan.

A kako je prošla prva proslava rođendana bez slatkiša?

- Svjesne smo da je rođendan djetetu najdraži dan u godini, stoga u našoj odgojnoj skupini tome posvećujemo posebnu pažnju. Vođene tom mišlju u projekt smo uključile i roditelje koji sudjeluju u pripremi rođendanske proslave birajući i donoseći zdrave grickalice i prirodne sokove u kojima će djeca uživati. Roditelji su se aktivno odazvali u provođenju našeg projekta i na tome im se ovim putem zahvaljujemo. Na rođendanskom jelovniku nađu se jabuke, banane, citrusi, ananas, grožđe, ali i egzotične vrste voća poput manga, avokada prezentirane u obliku torte. Na početku su djeca reagirala sa zadrškom, ali tako prezentirane zdrave namirnice privukle su dječji interes te su djeca s oduševljenjem prihvatila nove okuse, boje i teksture koje nisu uobičajene za proslave rođendana, istakla je odgojiteljica Indira Barišić.

Iduće godine planiraju uvesti nove namirnice na jelovnik.

- Povrće koje u našoj skupini djeca jedu s užitkom su mrkva i krastavac. Iduće godine planiramo ubaciti mini rajčice, rotkvice, celer, papriku kao i orašaste plodove. Djeca uz svježe voće na proslavi rado jedu i suho voće (šljive, smokve, marelice...). Slatkiše tijekom takve proslave uglavnom nitko niti ne spominje i nisu središte proslave te sva djeca, a posebno slavljenik, uživaju u bogatstvu okusa i boja, istaknula je odgojiteljica Ivana Rajhenfater.

Važnost ovog projekta naglasila je i ravnateljica Dječjeg vrtića Radost Larisa Pavlović-Petani:

- Obzirom na sve veći broj djece s posebnim prehrambenim potrebama i porasta broja djece s nutritivnim alergijama pozdravljam ovaj projekt kao inovaciju i smjer kako se s djecom može na kreativan i njima primjeren način proslaviti rođendan u vrtiću koristeći zdrave namirnice. Vještine i saznanja koje dijete stekne u najranijoj dobi postaju njegova svakodnevica, dio njegova života, pretvaraju se u trajan stav o potrebi očuvanja zdravlja postajući način življenja.