Odbacivanje predložene odluke o drugim izmjenama Detaljnog plana uređenja tehničkog školskog centra niti će zaustaviti gradnju sportske dvorane, kao što tvrdi HDZ, a niti se njima želi pogodovati privatnim investitorima što je bila glavna argumentacija vijećnika Većine.

- Granice obuhvata plana nisu i neće se mijenjati, a proširenje ceste kroz Vruljicu, koja je izvan obuhvata, naslijedili smo prije same izrade plana koji je na snazi od 2009. godine, podsjeća autor, zadarski arhitekt Bogdan Marov. Tim Planom je predviđena izgradanja sportske dvorane za Tehničku i Strukovnu školu Vice Vlatkovića. Na to neće i ne može utjecati najnovije zbivanje u političkoj areni Gradskog vijeća koje je rukama većine vijećnika odbilo prijedlog odluke o trećim izmjenama DPU TŠC.

- Prve izmjene tog plana iz 2019. godine napravljene su samo zato da se stvore uvjeti za gradnju radionice i mehatroničkog centra koja je počela kao EU projekt, te izdvajanje parcele za dvoranu nakon što su riješeni imovinsko- pravni odnosi. Ove su predložene kako bi se uklonili objekti koji mogu smetati u ostvarenju namjena prostora predviđena Planom, navodi Marov i dodaje kako su to Gortanove barake namijenjen rušenju te kuće koja se nalazi na parceli škole. Međutim, škola ju je otkupila i koristi je za nastavu te su tražili izmjene Plana kojim bi se taj objekt izuzeo iz rušenja, objasnio je autor Plana.

Ono što najaviše smeta arhitektu Marovu su primjedbe o pogodovanju kroz predložene izmjene. To se odnosi na zelenu površinu, šumu u kojoj je nekad bio i rasadnik Šumarije. - S tadašnjim vlasnicima te parcele od preko 9000 metara četvornih upravom sam ja vodio borbu da se ta šuma sačuva i da postane gradski park. Napravili smo čak i izvedbeni projekt za taj park koji bi se prostirao na pet tisuća metara četvornih. Ta se namjena ne može i neće mijenjati. Vlasnik terena, Brodomerkur je ostavljeno 4000 kvadrata da napravio jednu zgradu s parkiralištem, a ostatak je kao zona Z, rezerviran za gradski park, ističe Marov.

On je i autor idejnog projekta sportske dvorane kojeg je, kako nam je rekao ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića Tihomir Tomčić, platila Zadarska županija.

- U suradnji s agencijom ZADRA pripremamo se natjecati za EU financiranja projektne dokumentacija što se procjenjuje na milijun kuna, kazao nam je ravnatelj oduševljen trodijelnom dvoranom, prvom takvom u Zadru. Osim za školski sport u toj pretežno muškoj školi, ona bi bila namijenjena za sve dvoranske sportove. Uz postojeće igralište „Bagata", kojeg je Grad otkupio kompenzacijom od Ivana Jurjevića za teren na Belafuži.

Prema postojećem Detaljnom planu uređenja, ono će se zarotirati za 90 stupnjeva kako bi se mogle napraviti i tribine, objašnjava ravnatelj škole.

Sve je planirano i ucrtano osim osiguranog izvora financiranja za novi sportski centar uz Ulicu Benka Benkovića.