Djeca Područnog objekta „Voštarnica" jučer su posadila šest novih stabala u dvorištu u kojem svakodnevno borave. Do sredstava za kupnju došli su svojom kreativnošću i poduzetničkim duhom uz podršku svojih odgojitelja i roditelja. Organizirana je božićna prodaja čestitki i ukrasa koje su djeca sama izradila, te su uz podršku svojih roditelja prikupili sredstva i odlučila ih iskoristiti za sadnju stabala.

- Akciji sadnje stabala limuna, naranče i maslina prethodila je akcija čišćenja i uređenja prostora našeg dvorišta, kao i terena koji graniči s njim. Predstavlja rezultat suradnje na svim razinama dijete - odgojitelj - roditelj - lokalna zajednica. Stoga iznimno zahvaljujemo suradnicima koji su nam pružili pomoć i podršku u realizaciji ovog projekta tvrtkama Nasadi i Čistoća kao i Komunalnom odjelu Grada Zadra, kaže ravnateljica DV Radost Larisa Pavlović-Petani.

Ističe kako su u programe odgoja i obrazovanja djece predškolske dobi uključeni ciljevi i zadaće odgoja i obrazovanja za okoliš i održivi razvoj, s ciljem izgradnje pozitivnog sustava vrijednosti kod djece.

- U sklopu realizacije aktivnosti održivog razvoja kod djece potičemo razvoj svijesti o povezanosti čovjeka s okolinom, osjetljivosti i odgovornosti prema okolini te zaštiti i razumnom korištenju prirodnih resursa, razumijevanje prirodnih procesa i njihove međuovisnosti te uvažavanje potreba budućih generacija i drugih živih bića, ističe Pavlović-Petani.

Kroz ovakve aktivnosti kod djece se zadovoljavaju potrebe za boravkom na zraku, razvijaju se interesi za aktivnosti u prirodi i formiraju navike zdravog načina života. Djeca se upoznaju s oblicima i uzrocima ugrožavanja čovjekove okoline, povećava se znanje o ekološkim problemima.

Dječji vrtić je društvo u malom gdje djeca trebaju razvijati vještine i sposobnosti koje će im omogućiti da postanu djelotvorni članovi demokratske zajednice i aktivni građani, koji će u svoje projekte uključiti roditelje i lokalnu zajednicu.

- Područni objekt „Voštarnica" često je opisan kao eko vrtić, vrtić u kojem se njeguje tradicija i kulturna baština, prate promjene u paradigmama odgoja i obrazovanja djece od najranije dobi. U njemu se aktivno zastupaju interesi djeteta danas, a sutra odgovornog građanina - stanovnika globalnog svijeta. „Tu smo i važni smo" dječja je poruka koju šaljemo odraslima. Zato su ovakve inicijative i suradnje posebno važne jer utječu na dobrobiti dječjeg razvoja, ali istovremeno mijenjaju poimanja odraslih o prioritetima u životu zajednice. „Posadi stablo...biljku...skrbi i brini o njoj...poruke su humanizma i čin održivosti života uopće, poručuje na kraju odgovorna odgojiteljica Područnog objekta „Voštarnica" Ines Barešić.

Što o svemu kažu djeca
Šime (5,5 g.): „Sadili smo maslinu, avokado, naranču i limun. Mislim i mandarinu. Došli su nam pomoći pravi vrtlari. Ja sam kopao rupu za naranču."
Kim (6 g.): „Sad nam je dvorište jako lijepo jer ćemo imati nova, dobra stabla. Volim ih."
Luka (5,5g.): Treba zemlja, sjeme i puno treba toga, treba onaj štap da se stablo ne sruši jer ne bude tako čvrsto.
Lucijan (5 g.): „Sada ćemo imati puno stabala u dvorištu."
Luka (5,5 g.): „Trebamo pomagati stablima da jako brzo narastu. Svaki dan im trebamo dati vode. Kad je jako hladno trebamo ih pokriti s toplim dekicama za stablo. Prvi put ću vidjeti limun kako raste u dvorištu."