„Zadar je prvi grad u Hrvatskoj koji uvodi najnapredniji sustav upravljanja prometom", istaknuo je gradonačelnik Branko Dukić na današnjem potpisivanju ugovora s tvrtkama KING ICT i Semafor, u sklopu EU projekta "Razvoj i implementacija ITS-a i rekonstrukcija prometnice s prioritizacijom vozila javnog prijevoza i biciklističkom stazom u gradu Zadru".

Posao težak 9,9 milijuna kuna obuhvaća zamjenu ili ažuriranje 17 semaforiziranih raskrižja, ugradnju info displeja, video detektorskog sustava, kabelske kanalizacije te Gradskog centra za kontrolu prometa. Cilj je poboljšati tečnost prometa u Zadru, odnosno formirati nove "zelene valove", u vrijeme kada postojeći više nisu upotrebljivi.

- Ova raskrižja bit će povezana u jedan nadzorni sustav kojim će se upravljati iz Gradskog centra za kontrolu prometa. Taj centar bit će smješten u novom poduzetničkom inkubatoru na Bilom brigu. Realizacijom ugovora i završetkom Tuđmanove napokon će se vidjeti prvi rezultati rada na osmišljavanju prometnog sustava proteklih godina. Naoko nepovezani projekti uređenja prometnica dobit će svoju opravdanost u praksi, rekao je gradonačelnik Dukić.

Prema riječima pročelnika Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Darka Kasapa, s revizijom prometnog sustava u Zadru krenulo se još 2012. godine.

- S obzirom na izraženu sezonalnost, moramo imati mogućnost balansiranja između zimskog i ljetnog perioda kao i dijelova dana u kojima su izraženi pritisci na promet. S ovakvim sustavom ćemo to u konačnici imati. Zahvalio bih se svima koji su raditi na tome. Ovo je projekt koji traje čitavi niz godina, a sada dolazi u svoju kulminaciju, rekao je Kasap.

Do kulminacije je došlo zahvaljujući uspješnom povlačenju EU sredstava.

- Vrijednost projekta je preko 35 milijuna kuna, od čega 85 % sufinancira Europska unija. Uz ITS imamo i ZUM, tako da kroz ta dva komplementarna projekta ulažemo više od 50 milijuna kuna u sustav pametnog upravljanja prometom, istaknuo je voditelj Odsjeka za pripremu i provedbu EU projekata Josip Milić, koji je danas izvijestio javnost o boljoj dinamici radova na rekonstrukciji Ulice Franje Tuđmana, koji se izvode u sklopu istog projekta.

Pametna rješenja na novoj četverotračnoj prometnici, njezinom nastavku, kao i na Bulevaru i Relji, ugradit će velika tehnološka tvrtka KING ICT koju je danas javnosti predstavio član Uprave Ivan Ivković, inače bivši zapovjednik 112. brigade Zadar.

- Najviše smo ponosni na više od 650 visokokvalificiranih zaposlenika koji predano rade. Jedan od naših posljednjih projekata je kibernetička sigurnost za NATO. Sigurnost cijelog NATO zapovjedništva tako leži na pameti KING ICT-a. Zadovoljstvo mi je što imam priliku donijeti tehnološka rješenja u grad u kojem sam odrastao. Garantiram da će Zadar dobiti vrlo dobar sustav, istaknuo je Ivković.

KING ICT-ov Matija Mesić objasnio je kako će konkretno izgledati novi sustav. Optička okosnica i komunikacijska infrastruktura su njegov krvotok koji će "u žilama" imati novu generaciju semaforskih sustava integriranih s analitičkim kamerama. Osim što će videonadzor djelovati preventivno na vozače i smanjiti broj prometnih nesreća, on će olakšati provođenje policijskih očevida kada do njih ipak dođe. Sve informacije s tih dionica zaprimat će Gradski centar za kontrolu prometa čiji će rad počivati na umjetnoj inteligenciji.

- Ako upravljate informacijama, imate moć donositi kvalitetne odluke o prometnom upravljanju i podešavanju semaforskih uređaja. Naravno, ne možete napraviti čudo kojim bi nestala ogromna količina vozila, ali mudrim promišljanjem i uključivanjem vozila na druge pravce, možete rasteretiti dionicu i normalizirati promet, istaknuo je član KING ICT-a koji će zajedno sa "Semaforom" promet u Zadru pokušati učiniti pametnim. Za to imaju rok od 180 dana, s tim da se sami radovi na raskrižjima planiraju prije početka sezone, kako ne bi uzrokovali gužve koje im je zapravo cilj smanjiti.