Zbog čega je u javnosti aktualiziran projekt Vrata Zadra, odgovor znaju u Medulićevoj - sjedištu HDZ-a.

Prošlo je 13 godina od kada je na natječaju za arhitektonsko-urbanističko rješenje Ravnica pobijedilo idejno rješenje arhitekta Nikole Bašića i njegove Marina projekta.

Od tada se zapravo nije ništa konkretno dogodilo na ostvarenju tog mega projekta, koji će postati „novo srce Zadra" kako je to izjavio gradonačelnik Branko Dukić na lokalnoj televiziji. Polako, kako ne bi pogriješili, istaknuo je više puta Dukić govoreći o pripremi projekta Ravnice na kojem su radili i njegovi prethodnici. Natječaj je objavljen 2008. godine pred kraj mandata gradonačelnika Živka Kolege.

U vrijeme kada je Grad vodio Božidar Kalmeta, objavljen je čak i natječaj za izradu Urbanističko prostornog uređenja Ravnice. Vrata Zadar su ponuđena na početku prvog mandata i Branku Dukiću kroz izradu studije tržišne evaluacije potencijala Ravnica koju je izradila tvrtka HD Consulting.

Koliko je do sad studija napravljeno i koliko su plaćene autoru pobjedničkog rada, pitali smo nadležne u Gradu Zadru.

Natječaj na kojem je pobijedio arhitekt Nikola Bašić objavljen je za vrijeme dok je  poglavarica za urbanizam bila Nives Kozulić.

Od tvrtke Marina projekt 2013. godine je naručena izrada studija Vrata Zadra (Urbana transformacija Ravnica utvrde Forte) za iznos od 65.000,00 kn + PDV. U 2020. godini naručena je izrada stručnog elaborata Vrata Zadra - EPP (etapnost, promet i program), u iznosu od 185.000,00 kn + PDV, za koju se očekuje da će uskoro biti prezentiran javnosti, najavljeno je iz Odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje.

I da ne bude sve na studijama u potrazi za investitorima za koje je znao tadašnji gradonačelnik Zvonimir Vrančić, a dok se još nisu izradili planovi koje traži Država, 2016. godine je osnovana i firma koja se zove Vrata Zadra. Ali službeni je naziv na engleskom Gate of Zadar, što očito voli jedan od osnivača Marko Kadija. Njegova firma Red White Blue zakupac je gradskog prostora za budući hotel na Muraju od kojeg ni nakon dvije godine nema traga.