Vrata Zadra postala su "kostur" koji izlazi iz ormara svakog gradonačelnika Zadra, pa tako i aktualnog Branka Dukića.

On je u srpnju donio odluku da Marinaprojekt, zadarska firma arhitekta Nikole Bašića dobije 184 tisuće kuna (bez PDV-a) za izradu stručnog elaborata u kojem će biti napisani etapnost, promet i programi za projekt Vrata Zadra.

Što to znači, zbog čega se to radi, pitanja su na koja su nam nadležni iz Grada Zadra uskratili odgovore. Pitanja smo postavili krajem prošlog tjedna, a onda svakog jutra podsjećali Ivanu Dadić da još čekamo odgovor kojeg nam je obećavala u ime pročelnika za graditeljstvo i prostorno uređenje, Darka Kasapa.

Njegov prethodnik na tom mjestu, Matko Segarić, naručio je i platio marketinšku studiju Vrata Zadra. U međuvremenu se objavio natječaj za izrada Urbanističkog plana uređenja Ravnice koja je prekinuta, a autoru Želju Predovanu navodno nije plaćan ugovoreni posao.

Nad tim poslom mentor je trebao biti Nikola Bašić, ali kako se to pokazalo smiješnim i zakonski neutemeljenim, propao je posao kojeg je tadašnji gradonačelnik Božidar Kalmeta na samom početku mandata najavio kao preobrazbu Zadra u njegovom najvrijednijem prostoru.

Studija Ravnice, s kojom je kao idejnim rješenjem Bašićev Marinaprojekt pobijedio na natječaju 2008. godine u vrijeme gradonačelnika Živka Kolege, ponovno se iz nekog razloga izvlači na površinu. Možda zbog gradnje koncertne dvorane koja je "forte" strategije kulturnog razvoja Zadra.

U ostvaranje lijepih želja i planova, u kojima samo javna garaža ima realnost, zapela je samim time što konzervatori ne žele ili nemaju vremena izraditi katastarsku podlogu i što Država još nije i tko zna hoće li ustupiti Gradu pravo građenje, itd. Ali možda se može graditi po fazama tamo gdje je vlasništvo Grada, kako će se to napisati u elaboratu s kojim će javnost, nadamo se, biti upoznata. Do tada nije na odmet podsjetiti kako je to Bašić planirao prije 10 godina.

Samo da elaborat u izradi ne ispadne kao i sa studijom kojeg je na početku svog mandata, Dukić naručio od HD Consulting Croatia, a da nikada nismo doznali što i kako se isplati graditi na prostoru Ravnica.

Sjeća li još tko godinama najavljivanog golf projekta Tustica ili Ninskog blata?