Više od tri godine najavljuje se izrada konzervatorske podloge Ravnica koja je, kako je ovih dana, objavljeno „ključ za otvaranje Vrata Zadra".

Neovisno o tome, a s obzirom na posljednju najavu iz usta ministra Darka Horvata u čijem je resoru vlasništvo nad tim dragocjenim terenom, pitali smo Ministarstvo kulture što je s tom zasad fantomskom konzervatorskom podlogom. Dobili smo odgovor da se, gle čuda, radi.

„Konzervatorske podloge Ravnica izrađuje u Konzervatorskom odjelu u Zadru u koordinaciji s Upravom za zaštitu kulturnih dobara Ministarstva kulture i medija. S obzirom na to da se temelji na poznavanju pravnog okvira te obaveza i sintezi svih dosadašnjih spoznaja o području obuhvata, izrada podloge uključuje povijesna i arhivska istraživanja, pregled relevantne literature i publikacija, nacrtne i tehničke dokumentacije, fotodokumentacije i terenska istraživanja. Dio radova je već proveden, a dio je u tijeku. Urbanistički plan uređenja Ravnice obuhvaća utvrdu Forte i bastion Ponton s nekadašnjim kanalima između njih, dakle dijelove kulturnog dobra upisanog na Listu svjetske baštine UNESCO-a te njihovu kontaktnu zonu. Upravo zbog toga je važno sagledati ne samo vrijednosti prostora kao cjeline i vrijednosti pojedinačnih objekata, nego i njihov međuodnos u cilju propisivanja mjera zaštite predmetnog područja u okviru Urbanističkog plana uređenja", navodi se u odgovoru Ministarstva kulture.

Spominje se i Urbanistički plan uređenja Ravnica, prostorno planski dokument čija je izrada prekinuta baš zato što nije bilo konzervatorske podloge. Za vrijeme mandata Božidara Kalmeta, taj posao je dobio urbanist Željko Predovan, a mentor mu je trebao biti arhitekt Nikola Bašić, pobjednik natječaja za idejnu studiju Ravnica, anketnog tipa a koja se u njegovom radu proširila do Polačišća.

Ono što je ključno u tom vizionarskom projektu zadarskih vlasti, koji je i dalje na razini marketinga, jeste vlasništvo. Bio je to prvo DUDI, Državna agencija za upravljanje državnom imovinom koja je 2014. godine zatražila od Grada Zadra da prvo napravi Urbanistički plan uređenja (UPU) Ravnica, nakon čega će DUDI odlučiti što će napraviti s državnim zemljištem.

U međuvremenu je državna imovina postala portfelj prvog ministra Gorana Marića koji je bio darežljiv prema Zadru, ali nije stigao donijeti ugovor o darivanju ili korištenju Ravnica prije nego su ga smijenili. Državna imovina prelazi u resor graditeljstva s kojim upravlja Horvat, prvo ministar gospodarstva a sada graditeljstva uz koji idu nekretnine u vlasništvu RH. Nakon razgovora s ministrom Horvatom u ožujku 2021., na stranici Grada Zadra je objavljeno:

- Grad i Država imaju svoje vlasništvo, no nastavljamo djelovati partnerski promatrajući taj prostor kao jedinstvenu cjelinu. Zajedno pokrećemo izradu konzervatorske podloge, urbanističkog plana uređenja, a inicijativu predlaganja i definiranja sadržaja na cijelom području preuzima Grad Zadar. Gradonačelnik je na sastanku iznio prioritetne gradske potrebe, prije svega izgradnju javne garaže, definiranje prostora za gradski hotel i multifunkcionalnu dvoranu te ostalih sadržaja za koje gradska uprava smatra potrebnim za podizanje standarda života na području grada Zadra, izjavio je ministar Horvat.

I dok se već 13 godina sprema "ražanj za Ravnice, zec je u šumi", u međuvremenu je za lovočuvara došao i UNESCO.