Zadar u 2022. godini ostaje bez jedine međunarodne trajektne linije koja je ukinuta već prošle godine na liniji s Anconom.

Ove godine i službeno jer Jadrolinija tu liniju u sezonskom izdanju nije uopće uvrstila u red plovidbe. Pod geslom „povezujemo talijansku i hrvatsku obalu u 2022. godini, državna brodarska putnička kompanija, oglasila je prodaja na međunarodnim linijama Dubrovnik - Bari, od travnja do kraja studenog i Split - Ancona - cijelu godinu.

Zadar koji je prvi imao međunarodnu brodsku liniju koju je održavala talijanska brodarska kompanija, sustavnom politikom poslovanja Jadrolinije sveden je u novom tisućljeću na samo sezonsku. Trajekt Zadar u vrijeme ministra mora Božidara Kalmeta izgrađen je za tu najkraću prekomorsku liniju.

On je lani bio potrebniji Hvaru na koje je dovozio tisuće motoriziranih turista nego što bi u kolovozu na zadarsko područje  prevezao Talijane na godišnji odmor. Zadar je ostao bez  povijesne morske povezanosti sa susjedima s kojima je imao i hidroavionsku vezu. Sad kada ima najveću i najmoderniju putničku luku u Gaženici, ostao je bez  ikakve brodske veze s Italijom.

Trajekt Zadra lani je doplovio u Gaženicu i vraćen je u Stari Grad za što su blagoslov dali direktor Jadrolinije, Davida Sopte i Paula Vidović, šefica Agencije za obalni linijski promet usred sezone.

Gat za međunarodnu plovidbu za koji je i prije završetka luke bio putokaz ioznakom pristaništa broda za Grčku, ostaje pust i prazan. Adio Zadru, zbogom Anconi!