Jutros u zoru je planiran dolazak auto dizalica za Providurovu palaču. Iako je uz nju trebao stići i šleper kojim će se dopremiti veliki stakleni elementi, zbog najavljenih vremenskih uvjeta, to se prebacuje za srijedu.

Velike staklene plohe dizalicom će se preko krovišta prebacivati u unutrašnje dvorište Providurove palače. Rok za taj posao je od 13. do 20. travnja, najavljeno je iz gradske uprave.

Šleper i dizalica s kojim su se dopremale tone čeličnih elemenata za tzv. zmiju, transportirali su se danima i to prije zore kroz Nova vrata, preko Trga do Poljane Šime Budinića. To je jedini put kojim se moglo doći do gradilišta. Preko Trga Petra Zoranića nije se moglo zbog staklenih ploha. One su prepreka i za prolaz kroz Medulićevu kao i nemogućnosti povratka kroz Kopnena vrata, pojasnili su u Odjelu za EU fondove koji je nositelj projekta obnove Providurove.

Zbog najnovijeg transporta dizalice za Providurovu, prošlog tjedna morala se skinuti skela koja je bila podignuta uz zgradu u Ulici Elizabete Kotromanić. I to na štetu investitora koji je bio spreman za zahvat sanacije krovišta zgrade u kojoj je Grad Zadar suvlasnik s poslovnim prostorima u prizemlju. Međutim, posao je zaustavljen iz Grada Zadra iako su ispostavili račun za najam javne površine.

U gradskoj upravi došlo je do "naknadne pameti" jer nije bilo koordinacije među odjelima pa su zbog dizalice tražili da se skine skela.

Za očekivati je da se nakon 20. travnja ispoštuje dogovor s investitorom, ne samo zbog toga što je Grad Zadar suvlasnik, već i zato što uređenje fasade u povijesnoj jezgri mora biti poticajna politika gradske uprave.

Kao nekad kada je Grad Zadar sufinancirao uređenje pročelja po čijem stanju se može mjeriti i standard jedne urbane sredine.