NOVO

Oko 15 sati iz gradske uprave dobili smo na naš upit očitovanje u kojem se kaže kako je "Odjel za gospodarenje gradskom imovinom zaprimio zahtjev društva NOVI PLAT d.o.o. za davanje u zakup javne površine za postavu građevinske skele u Ulici Elizabete Kotromanić 7, 7A i 9 i to za potrebe rekonstrukcije krovišta. Zahtjev nije odobren, budući da je u periodu od 13. travnja do 21. travnja 2021. godine potreban slobodan prolaz za dizalice i teretna vozila uslijed izvođenja radova na Providurovoj palači, navodi se u ishodu današnje pobune s Kalelarge, a nakon vijećanja u Gradskoj vijećnici na obliženjem Trgu. Investitor koji je cijelo vrijeme bio u dogovoru s Gradom kao suvlasnikom prostora, skinuo je skelu. Razočaran, ne zna kako će i kada riješiti problem krovišta koje prokišnjava.

 PRIJE

Ima li investitor dozvolu za postavljanje skele zbog sanacije krovišta uz fasadu zgrade u Ulici Elizabete Kotromanić, pokazalo se kao pitanje svih pitanja nakon što su korisnici poslovnih prostora pozvali u pomoć medije.

Bez obavijesti, jutros je podignuta skela koja je zatvorila ulaz u četiri poslovna prostora od kojih su tri u vlasništvu Grada Zadra.

Taman kad smo počeli nešto raditi, kazali su nam ogorčeni prodavači, svjesni da skela sa zastorom do početka srpnja za njih automatski znači zatvaranje trgovina i sladoledarnice. Oni nemaju ništa protiv radova, sanacije i uređenja prostora, ali ne u ovo vrijeme. Trebalo je to uraditi prije mjesec, dva dana, mišljenja su zaposlenici koji se boje za svoja radna mjesta.

Prijepodne je trebalo nastaviti s montiranjem skele i time bi se zatvorio pristup i restoranu brze prehrane Skala koji ima teresu u vrtu Kneževe palače.

No, tu su nastali prijepori nakon kojih se otišlo u gradsku upravu, navodno kod Gradonačelnika da se provjeri je li valjana dozvola koju je izdala Vesna Ivanov iz Odjela za gospodarenje gradskom imovinom. Njezin šef, pročelnik Tomislav Korona, nije se odazivao na naše višestruke pozive.

Ali je s njim razgovarao Radoslav Inić, jedan od suinvestitora ovog zahvata.

- Sad ću ja morati skidati skelu o svom trošku. Prije dvadesetak dana u dogovoru s Vesnom Ivanov postavljena je skela i ispostavljen račun najma javne površine za razdoblje od 10. travnja do 15. lipnja. Razumijem primjedbe susjeda, ali mora biti jasno da je svaki građevinski zahvat na Poluotoku delikatan. Ja sam morao čekati na suglasnost konzervatora, prije toga napraviti projekt sanacije krovišta. Nadležni u Gradu Zadru, koji je suvlasnik 23 posto prostora, su upoznati s projektom. I sami susjedi su mi sugerirali da se krov mora popraviti jer je opasan za prolaznike, a meni prokišnjava. I sada cijela šteta, u dobroj namjeri da se to napravi, pada na mene, kazao je Inić koji u svemu vidi pritisak javnosti.

Jedino što prihvaća kao propust je to što nitko od susjeda nije obaviješten, ali kaže kako leži u temperaturi i to mu je promaklo. Opravdanje iz gradske uprave da taj prolaz mora biti slobodan zbog prolaska dizalice za Providurovu, to i nije, jer prema njegovim riječima, dizalica je i do sada prolazila preko Trga Petra Zoranića.