Službi za odnose s javnošću Hrvatskih voda trebalo je osam dana da nam jutros, na naš podsjetnik, pošalju email kako ćemo odgovor na pitanje tko izvodi radove na prvoj fazi regulacije potoka Ričine, dobiti u propisanom roku. Nismo ni znali da je rok od 15 dana. Gdje bi mediji stigli kada bi u današnje, digitalno vrijeme toliko čekali da netko tko je za to plaćen, napiše odgovor na dva od pet pitanja za novinarsku vijest.

Ali niste vi jedini, klasično je opravdanje koje smo i jutros čuli. Služba za odnose s javnošću dobiva toliko novinarskih pitanja, tvrdi osoba u službi za odnose s javnošu u tom javnom, državnom poduzeću. I zato je valjda teško nazvati te "stručne službe" i pitati tko to izvodi radove u Zadru i za koliko novaca.

Nakon što smo prošlog tjedna na naš upit dobili nepotpunu informaciju, nije bilo teško doznati tog tajanstvenog izvođača radova iz domaćih izvora. On i tako već radi za Hrvatske vode na zadarskom području. Dok je Braco kop iz Zagreba zaposlen od Hrvatskih  voda na drugoj  fazi navodnjavanja Baštice za 16 milijuna kuna, dotle druga tvrtka, istog vlasnika, Tome Garića, BK Montaža odnedavno radi na prvoj fazi regulacije vodotoka Ričine. Da su tamo napokon počeli radovi, doznali smo u gradskoj upravi.

Kako portal 057info prati taj projekt, onda zaključujemo da je BK Montaža iz Zagreba dobila posao po ponovljenom natječaju. Za koliko novaca, doznat ćemo za 15 dana.

Iz Hrvatskih voda ovako su odgovorili na naš upit da nam ažuriraju informaciju:

Radovi na regulaciji vodotoka Ričine u Zadru - I. faza započela je nakon provedene javne nabave te sklopljenog ugovora o građenju po završetku turističke sezone 2019. godine. Ugovoreni rok izvođenja radova je 12 mjeseci. Za regulaciju vodotoka Ričine u Zadru - IV. faza izrađena je projektna dokumentacija te je ishođena građevinska dozvola. Javna nabava za izvođenje radova na regulaciji vodotoka Ričine - IV. faza planira se provesti u prvom kvartalu 2020. godine.

Za regulaciju vodotoka Ričine u Zadru - II. i III. faza izrađeni su idejni projekti. U tijeku je rješavanje imovinsko pravnih odnosa na dionicama. U pripremi su nabave za izradu glavnih projekata.

Planiranom regulacijom vodotoka Ričine kapacitet postojećeg korita bi se na najnizvodnijoj dionici trebao, sa sadašnjih oko 25 m3/s, povećati na 56 m3/s što odgovara propusnoj moći postojećih mostova na trasi vodotoka, informirali su nas iz Hrvatskih voda sa svim osim s onim što je ne terenu.