„Svim na Zemlji, daruj drvce" blagdanska je antikonzumeristička akcija koju je Zelena akcija u suradnji s udrugama Eko-Zadar i Eko Zrmanja pokrenula još 2017. godine, kada su ljetni požari poharali dalmatinsku obalu i uništili preko 100.000 hektara šume. Kampanjom se željelo ukazati na problem požarišta, kao i na prijetnju klimatskih promjena i posljedice prekomjerne konzumacije na naš planet i podsjetiti da su upravo šumski ekosustavi od neizmjerne važnosti za naš opstanak. Rezultat prve kampanje bila je mlada šuma pinije od preko 1.000 sadnica, koju je 70 vrijednih volontera i volonterki Zadarske županije zasadilo pokraj Turnja, u općini Sv. Filip i Jakov, gdje je tokom ljeta 2017. godine izgorjelo 16 ha šume.

Prošle su godine u blagdansko vrijeme Zelena akcija, Eko-Zadar, Eko Zrmanja, ovog puta uz ekološku udrugu "Krka" Knin ponovno pokrenuli kampanju i osim Zadarske, proširili ju i na Šibensko-kninsku županiju. Također se proširio i sam fokus kampanje, tako da se uz prijetnju požara ukazivalo i na tipične probleme šumskih ekosustava, poput prekomjerne i nelegalne sječe te tone otpada koji u njima završi. Tom je prilikom u mjesec dana kampanje sakupljeno 13.200 kn donacija građana i građanki Hrvatske.

Sada je vrijeme za zadnju fazu ove kampanje što uključuje veliku jesensku akciju sadnje i čišćenja šuma. Akcije će se u obje županije održati paralelno u subotu, 26. listopada, simbolično na dan hvalevrijedne nacionalne kolektivne sadnje stabala „Ne budi panj, zasadi drvo".

U Zadru udruga Eko-Zadar i partneri 26. listopada planiraju cjelodnevno druženje kojim se želi potaknuti širenje svijesti o zaštiti okoliša i klime te razvijanje kvalitetnih suradnji između javnih institucija, udruga, neformalnih grupa, inicijativa te građana i građanki. Tako će se ujutro održati akcija čišćenja otpada kod Dikla, lokacije koja je odabrana zbog blizine odlagališta otpada, a pored kojeg se u obližnjim šumarcima često nepropisno odlaže otpad. Akciju organizira udruga Eko-Zadar, u suradnji s Čistoćom Zadar d.o.o., Mjesnim odborom Diklo, udrugom za mlade Tamaris, udrugom Nada i udrugom Porat.

Nakon akcije, slijedi program „Banak na Sfingi", druženje uz hranu, piće i radionice za djecu i odrasle u organizaciji neformalne inicijative Mišancija, udruge Šigureca i neformalne skupine mladih SOL.zd, koji će u sklopu Banka predstaviti projekt "Mreže solidarnosti ZD". Osim toga, predvečer će u neformalnom društveno-kulturnom centru Knjigozemska biti organizirano i druženje i predavanje o značajkama i važnosti stabala.