Mnoge bolesti današnjeg društva mogu se spriječiti zdravom prehranom. Različite namirnice sadrže brojne nutrijente koji su važni za rad metabolizma. Stoga smo u emisiji Korak do zdravlja razgovarali s Darkom Jurićem, raw food chefom, piscem i savjetnikom za zdrav život. Jurić je čest gost u Zadru, a od prošle godine I kod nas se mogu isprobati ukusna sirova jela napravljena po njegovoj recepturi.
Kada ste krenuli s konzumiranjem isključivo sirove prehrane?
– Priča traje već tri desetljeća, u zadnjih desetak ne jedem ništa kuhano. Ta hrana je termički obrađena, do 45 stupnjeva. U kući nemam ni štednjak ni frižider jer su ti aparati, po meni, nepotrebni kad postoji toliko svježih lokalnih namirnica. Naravno, bilo bi poželjno da je sve organskog uzgoja, a važno je i jesti što više sezonskih namirnica. Sjećam se kad sam jednog prijatelja kuhara pitao što serviraju u restoranu. On mi je odgovorio – tradicionalnu kuhinju poput janjetine, brudeta i slično. Tada sam se sjetio moje majke i onoga što je njoj u mladosti bila tradicionalna hrana. Išli su na polje ujutro raditi i jeli bi usput, ono što bi našli. Samoniklo, divlje, neobrađeno, nezagađeno, ono što nađemo usput – to je po meni idealna hrana.
U kojoj je mjeri prehrana važna za zdrav život?
– Prehrana je jedan važan aspekt zdravog života. No, naravno nije najvažniji. Važno je imati mirnoću u životu i raditi ono što nas ispunjuje. Neki to zovu alternativa, a neki nas nazivaju čudacima. No, pitam se – što ne bi način na koji sad živimo zapravo trebala biti alternativa? Kada ne živimo povezano s prirodom i ne koristimo blagodati podneblja, moramo se zapitati kako živimo i je li to zdravo.
Kako pripremati zdravu hranu?
– Idealno je kupovati svježe namirnice na tržnici. No, naravno i tamo je ponekad upitna svježina proizvoda. Rijetki su oni kojima osobno vjerujem i samo od njih i kupujem. Nadalje, ljeto je idealno vrijeme za izbjegavanje teške hrane. Osobno izbjegavam supermakete, zgrozim se ponekad kad vidim što se sve nalazi u tuđim košarama. Često vidim i zapuštena stabla s ukusnim neubranim plodovima, što je prava šteta.
Koliko često nezdrava prehrana može biti uzrok bolesti?
– Svakako je jedan od uzroka. Hrana utječe na naše raspoloženje, ona donosi energiju. No, postoji puno drugih faktora koji utječu na zdravlje. Zdrava prehrana ne garantira ni dugovječnost ni zdravlje, ali bez nje ne možemo. Bilo bi dobro birati što jedemo i razmišljati što stavljamo u usta. Prehrana je važna, naravno nije jedini uzrok, ali je dobar početak rada na nečemu. Druge stvari je i teže pokrenuti, dok smo s hranom stalno u doticaju – u laboratorij zvan kuhinja ulazimo više puta na dan. Tako sam i ja počeo i sve mi je to bilo strano, no vidio sam pomake koji su mi bili motivi i za sve ostale promjene u životu.
Za kraj, možete li nam otkriti jedan vaš recept? Što od zdrave prehrane možemo lako napraviti doma?
– Zdrava prehrana moguća je i bez skupih aparata. Ono što ja radim, to je da sve pojednostavim. Spremim mješavinu zelenog lisnatog povrća, stavim sjemenke, začinim maslinovim uljem i soli. Mono broci su najidealni, a mogućnosti u spravljanju su neograničene i važna je veća količina, dovoljna da nas zasiti. Za mene ne postoji doručak, ručak i večera, jedem kad sam gladan. Previše smo fokusirani na ono što ćemo jesti, umjesto na ono što nećemo jesti. Čišćenje je jednako važno kao i hranjenje.