Nema čega nema na 10. Biogradskom stolu – festivalu izvorne hrane, pića, gastronomskih delicija, izvornog suvenira i folklora koji je otvoren jučer. Na 1.200 metara izloženo je najbolje što proizvodi hrvatsko zeleno i plavo, a sve će to biti prisutno na biogradskoj rivi do sutra u 14 sati.
Među brojnim delicijama, suvenirima, pićima i rukotvorinama ima i čak konoplje. Ne radi se o nelegalnoj, indijskoj konoplji bogatoj THC-om, već industrijskoj. Proizvode od njenog sjemena izložio ju je mladi OPG-ovac Zvonimir Kalić iz Đakova.
– Konoplju su sadili naše prabake i pradjedovi, pa sadim i ja. Moja je i ekološka. Industrijska konoplja je podvrsta marihuane. Po sjemenu i listu su slične, ali je koncentracija THC-a u industrijskoj znatno manja i nalazi se u granicama dozvoljenim za ljudsku prehranu. Mi prerađujemo sjeme, što je dozvoljeno zakonom iz 2012. godine. Njegovom preradom dobiva se ulje, brašno i proteini koji imaju široku upotrebu u prehrani te na razne načine blagonaklono djeluju na ljudski organizam – poboljšavaju probavu, smanjuju apetit, ubrzavaju metabolizam, pojačavaju mišićnu masu, kaže Kalić.
Biogradski stol signal je za otvaranje pune turističke sezone. Stol se u deset godina produžio s početnih 100 na današnjih 1.200 metara. Počeo je kao manifestacija lokalnog karaktera, tijekom godina proširio se na cijelu Hrvatsku, a ove godine i na zemlje susjede. Osnova je i dalje ista, prezentirati na jednom mjestu najbolje što nudi hrvatsko zeleno i plavo. Zašto je to važno, otkriva dugogodišnji direktor TZ Biograd na Moru Ivo Eškinja.
– Ovih deset godina nije bilo uzalud. Startali smo sa 100 metara, ali sa dušom i srcem da to preraste u spektakl. Tada je to bila gastro ponuda Biograda, sljedeće godine širilo se na Zadarsku županiju, 2006. prešli na nacionalni nivo, a ove godine smo došli na međunarodnu razinu. Imperativ Hrvatske je povezivanje zelenog i plavog, osobito kada je u pitanju turizam. Turisti traže domaće proizvode i mi im ih ovim stolom želimo pokazati, kaže Eškinja.