ZADAR – Nema više krafni, “izbačene” su od ove jeseni s jelovnika zadarskoga gradskog vrtića “Radost”, čijih osam objekata pohađa gotovo 900 djece. Odabir namirnica i njihovo kombiniranje za ovaj vrtić provodi viša medicinska sestra, i to u dogovoru sa zadarskim Zavodom za javno zdravstvo.
– Zavod uzima i uzorke hrane koju dajemo djeci, te se detaljno utvrđuje kvaliteta nutrijenata, od ugljikohidrata i masti do kalorijske vrijednosti svake namirnice – kaže viša medicinska sestra dječjeg vrtića “Radost” Marijana Gržan.
Iz prehrane zadarskih predškolaca su, osim krafni, trajno izbačene hrenovke te gazirana pića.
– Ne bi bilo problema ako dijete povremeno i pojede nešto od te hrane, ali smo ispitivanjima utvrdili da puno takvih nezdravih namirnica djeca već konzumiraju kod kuće. Mi moramo voditi računa da djeci koja kod nas svakodnevno jedu stvorimo zdrave prehrambene navike – kaže Gržan.
Šećeri potiču razvoj pretilosti
Krafne su bogate samo masnoćama koje uzrokuju pretilost, a s jelovnika su izbačene zbog prženja, što je najnezdraviji način pripremanja hrane. Pri prženju se oslobađaju slobodni radikali koji oštećuju stanice, a štetnost se povećava ako se nakon svakog prženja ulje ne mijenja.
S jelovnika je djeci maknuta hrana koja ih dovoljno zasiti, ali sadržaj tih namirnica, osobito mesni doručci, paštete i hrenovke, nemaju kvalitetne nutritivne vrijednosti i prebogate su masnoćama. Istodobno, hrenovke su prepune nezdravih aditiva, koji bi čestom konzumacijom, prije ili kasnije, naštetili zdravlju.
– S druge strane, zbog prevelikog unosa šećera, odstranili smo sva gazirana pića, a nutela, koju predškolci obožavaju, ponudi se tek ponekad. Šećeri potiču razvoj pretilosti – navodi Marijana Gržan.
U vrtiću “Radost” rade antropometrijska mjerenja – uspoređuju visinu i težinu djece u odnosu na lanjsku godinu, i to se predškolcima predoči obojenom skalom i balončićem na kojem je napisana težina.
Prema dosadašnjim mjerenjima, u “Radosti” nisu utvrđeni slučajevi pretilosti, koja je u RH zahvatila šest posto djece osnovnoškolske dobi.