Nas anesteziologa nedostaje u cijeloj Hrvatskoj. Nema nas na birou i neke bolnice ne uspijevaju popuniti nedostajući kadar – kaže nam dr. Sanda Stojanović-Stipić, anesteziologinja u KBC-u Split.
Njezina je struka, naime, jedna od onih kojima kriza ne može ništa i koje poslodavci uzaludno traže na Zavodu za zapošljavanje, dok istodobno za neka druga zanimanja, primjerice, za pravnike i ekonomiste, liste nezaposlenih rastu iz mjeseca u mjesec.
Ravnatelj dubrovačke bolnice Branko Bazdan potvrdio nam je da se na posljednja tri natječaja za mjesto anesteziologa, uz još neka specijalistička mjesta, nije javila doslovno ni jedna osoba, a i u splitskome KBC-u, kako upozoravaju liječnici, manjka barem 10 anesteziologa.
– Nije se na vrijeme vodilo računa o kadru, pa stariji kolege odlaze u mirovinu, a mladih nema dovoljno – komentira dr. Stojanović-Stipić, upozoravajući kako ta specijalizacija u Hrvatskoj još uvijek nije adekvatno vrednovana, dok je vani vrlo tražena i cijenjena.
Potvrđuje i da poznaje neke kolege anesteziologe koji su zbog tih razloga otišli raditi u inozemstvo.
Traže se stručnjaci
Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), poslodavci su, među ostalim zanimanjima, u ovoj godinu upozorili i na nedostatak diplomiranih inženjera elektrotehnike, a jedna od njih, Splićanka koja radi kao programer u banci (podaci poznati redakciji), potvrđuje da recesija nije, barem znatnije, utjecala na potražnju za njezinom strukom.
– Banke i u recesiji dobro stoje, a budući da trebaju držati korak s novim informatičkim zahtjevima, programeri su traženi. Mi koji smo zaposleni imamo posla preko glave, a dobar dio banaka zapošljava i nove ljude – kaže nam programerka.
Priprema i posluživanje hrane također je, prema podacima koje nam je dostavio HZZ, deficitarno područje, a Miro Bogdanović, predsjednik Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija, ističe da su kuhari zanimanje sadašnjosti i budućnosti.
– Svuda su traženi, a može se solidno zaraditi. Onaj tko je dobar može bez problema naći posao i kod nas i u inozemstvu. Problem je što u Hrvatskoj toga kadra nema dovoljno i moje je mišljenje da ćemo kuhare, na žalost, trebati uvoziti iz Indije i Filipina – upozorava Bogdanović.