ZADAR – Na jelovniku više uopće nemamo hrenovke ni mesne doručke jer smo mi izborom namirnica izravno odgovorni za zdrav razvoj i rast naših predškolaca – kaže Marijana Gržan, viša medicinska sestra angažirana u gradskom dječjem vrtiću “Radost” za sastavljanje jelovnika. Gržan je odgovorna za kvalitetu svakog obroka koje za vrijeme 10-satnog boravka u vrtiću pojede nekoliko stotina djece, a izbor i kombinacija svih obroka dogovara se sa zadarskim Zavodom za javno zdravstvo.
– Nema krafni, osim možda iznimno, no hrenovke smo zaista definitivno izbacili iz jelovnika. Isto tako, od napitaka se gazirana pića već odavno ne nalaze ponuđena na stolovima mališanima. Gazirana pića dokazano su nezdrava – kaže Marijana Gržan.
Ona objašnjava da samo po sebi nije loše pojesti hrenovku, pogotovo pureću ili pileću bez ovitka, no vrtići uzimaju u obzir činjenicu da roditelji žive brzim tempom i da hranu koja se brzo priprema djeca često dobiju kod kuće.
– Mi imamo vremena kuhati i vrlo ozbiljno vodimo računa o tome da jelovnici budu prije svega raznovrsni, nutricionistički bogati i zdravi, a to se ne može postići paštetama i krafnama. Kad je doručak u pitanju, počastimo ih nutelom, ali uglavnom im serviramo mliječne namaze, koji su najzdraviji. Isto tako, skuhamo im griz za doručak, koji im izgleda vrlo privlačno s malo posutih čokoladnih mrvica – ističe Marijana Gržan.
– Vrlo je važno konzumirati sezonsku hranu, zatim jesti voće dva puta dnevno, te paziti da hrana bude raznovrsna. U ovom dijelu godine imamo puno grahorica, tako da za glavne obroke kuhamo slanutak, grah, leću… Na isti način te namirnice dajemo čak i jasličnoj skupini djece, jer se grahorice fino pasiraju pa ih i najmlađi dobiju u takvom obliku, bez kožice – kaže Marijana Gržan.