ZADAR– Poznati zadarski ugostitelj Erik Pavin, vlasnik restorana “Niko” koji već desetljećima slovi kao jedan od najboljih zadarskih, ali i dalmatinskih ribljih restorana, prije nekoliko dana je ispunio gostima želju kakvu do sada nije imao priliku. Prije nekoliko dana jedan je gost “naručio” da 30-ak jastoga iz akvarija pusti u more.
– U akvariju smo tog dana imali oko 60-70 kilograma jastoga, a za jednim od stolova je sjedilo slovensko društvo u kojem je bilo četvero odraslih i četvero djece. Odjednom mi je prišla djevojčica i otvorila svoj mali novčanik rekavši da bi ona za svoj džeparac kupila jastoga i pustila ga u more da živi slobodno.
Rekao sam curici da jastozi sada spavaju i da ih ne smijemo uznemiravati, kako se već pokušava odvratiti djecu od nauma, ali onda je došao njezin otac i ponovio to isto, kaže vlasnik restorana, koji usred velike večernje gužve u restoranu i strke oko puštanja jastoga nije stigao pitati Slovenca ni kako se zove.
– Platio je jednog jastoga, a cijena jastoga je 620 kuna po kilogramu, i odnijeli smo ga u more ispod restorana. Onda je gost rekao da će on zapravo kupiti sve jastoge iz akvarija i pustiti ih u more. Rekao sam mu da to nije izvedivo jer je pola od tih jastoga rezervirano za večeru tog dana. On je kazao: “Dobro, onda ću kupiti ove nerezervirane”, i u more smo te večeri, jednog po jednog, pustili 30-ak jastoga.
Najmanji od tih jastoga je imao pola, a najveći oko tri kilograma. Na plažu ispred restorana su se spustili i drugi gosti restorana gledajući u čudu što se događa, ali i susjedi “Nike” kojima je padalo na pamet i da brzo odu kući po mreže, pa ponovno liše slobode ukusne i skupe rakove.