U subotu, 23. prosinca u Preku na otoku Ugljanu održat će se Večer priješke kužine. Unazad 3 godina Večer priješke kužine održava se u ljetnim mjesecima kako bi posjetiteljima Preka i otoka predstavili tradicionalnu prešku kuhinju. Glavnu ulogu ima mala plava riba koja je bila najdostupnija namirnica naših predaka. Ove godine Večer priješke kužine dobila je i adventsku inačicu.
Unutar Mjere 2. “Ulaganja u valorizaciju i promociju ribarske i maritimne baštine” iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu 2014. – 2020. LAGUR Plodovi mora, Općini Preko kao nositelju projekta odobrena su sredstva u ukupnom iznosu od 44.883,92 eura. Projektni partner je Turistička zajednica općine Preko.
![](https://www.057info.hr/images/vijesti/orginal/preko2_1702023810.jpg)
Cilj projekta „Večer priješke kužine” je valorizacija i promocija lokalnih ribljih proizvoda kroz turističko gastronomsku ponudu općine Preko i otoka Ugljana, kao ribarstvenog područja sa tisućljetnom maritimnom tradicijom.
21. prosinca u Pučkom otvorenom učilištu Dom na žalu u Preku Ivan Longin održao je radionice ribarskih vještina tradicionalne izrade bokobrana i pramcobrana od konopa za brodove, te vještine vezanja mornarskih čvorova.
![](https://www.057info.hr/images/vijesti/orginal/preko1_1702023800.jpg)
Održalo se i predavanje o važnosti plave ribe kao nutritivne namirnice, održat će zadarski kuhar Renato Kraljev. Prvi dan manifestacije završio je Okruglim stolom. Predavanja radionice i okrugli stol promovirali su tradicionalne ribarske vještine, znanja i običaje, sve u ulozi promicanja ribarske i martimne tradicije i očuvanja ribarske baštine.
23. prosinca u jutarnjim satima pridružite nam se na Predbožićnom morskom marendinu na Mulu. Renato Kraljev zajedno sa svojim kolegama pripremat će nam autohtona jela sa naglaskom na modernu kuhinju. Za glazbeni ugođaj pobrinuti će se Jure Brkljača.
Potporu manifestaciji dati će i Udruga žena „Luzor” iz Preka, koje će u svojim narodnim nošnjama nastupiti kao primjer čuvarica svojih tradicionalnih obilježja i na sebi svojstven način sudjelovati u pripremi i prezentaciji tradicionalnih jela.
![](https://www.057info.hr/images/vijesti/orginal/preko3_1702023822.jpg)
U okviru aktivnosti izrađen je novi kulturno turistički proizvod – kuharica naziva Tradicionalna jela otoka Ugljana radi promocije poticanja konzumacije ribe kao iznimno nutritivne namirnice. Kuharica će sadržavati recepte tradicionalnih otočkih jela od namirnica s otoka Ugljana. Sačuvat će se gastronomske vrijednosti otoka Ugljana koje su vrijedne očuvanja i uvrštavanja u ponudu kroz ugostiteljske objekte i manifestacije. Biti će dostupna široj javnosti; turistima i posjetiteljima, ugostiteljima, otočnom stanovništvu te takva služiti kao baza za buduća gastronomska događanja i manifestacije. Također, kuharica je dostupna u digitalnom obliku i prevedena na engleski jezik.
![](https://www.057info.hr/images/vijesti/orginal/preko5_1702023853.jpg)
Koristimo priliku da pozovemo sve čitatelje da nam se pridruže na Večeri priješke kužine u Preku.