Kada je u veljači prošle godine kupljena zgrada Poliklinike na Kolovarama, onda je javnost otkrila kako je suvlasnik firme Eko Zadar Dva, Iljko Ćurić, zet "kralja vjetra". I sam Ćurić, preko svoje firme Oštra stina, podigao je jednu vjetroelektranu koju je otvorio tadašnji predsjednik RH Ivo Josipović.

Iljko Ćurić, okrenuo se prema drugom obnovljivom izvoru energije, pa bi ga se sudeći prema službenoj najavi gradnje čak tri solarne elektrane, moglo prozvati "kraljem sunca" Zadarske županije.

Portal OIEH, kojeg je pokrenula istoimena gospodarsko-interesno udruženje proizvođača električne energije u čije je nadzoru i kralj vjetra Ante Ćurković (bivši direktor investicija u HEP-u, potvrdio je namjeru Ćurića da to postane.

Oni su prenijeli informaciju Balkan Green Energy News, kako su "u veljači tri hrvatske tvrtke pokrenule postupak izgradnje četiri solarne elektrane ukupne instalirane snage 174 MW - Neoen Renewables Croatia, Krš i Vidukin Gaj za četiri projekta fotonaponskih elektrana uputili su zahtjev Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja za ocjenu o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš".

Prošli tjedan smo pisali o dvije - Francuzima za područje Vlake te Ćurićevoj tvrtki Krš koja je u postupku za Bibinje, odnosno gradnju solaranog parka na području Babinduba. No, Ćurić preko svoje firme Vidukin Gaj, planira još dvije solarne elektrene na području na području općine Jasenice.

Točnije, "tvrtka Vidukin Gaj planira ulagati u dvije solarne elektrane - Lužine i Rupine, s instaliranom snagom od po 26 MW. Tvrtka želi instalirati fotonaponska postrojenja na 38, odnosno 33 hektara, dok očekivana proizvodnja nije navedena u zahtjevu".

Ćurić je Vidukin Gaj osnovao 2019. godine na poznatoj adresi Martićeve ulice u Zagrebu.

Nakon vjetro turbina, Zadarska županija postaje meka za solarna polja i HEP-u.

U Zadarskoj županiji gdje je u tijeku izmjena Županijskog prostornog plana o tome se nisu očitovali. Planovi se za najavljene investitore gradnje solarnih elektrana mijenjaju ili izrađuju na razinama općina.