Iz trećeg pokušaja zgrada stare Poliklinike na Kolovarama našla je zainteresiranog kupca. Zavod za javno zdravstvo Zadarske županije za svoje je bivše prostorije jučer do 12 sati zaprimio samo jednu ponudu koja je za više od pet milijuna kuna premašila najnoviju procjenu vrijednosti nekretnine, oko koje su se lomila koplja.

- Pristigla je jedna ponuda u iznosu od 22.334.455,99 kuna od firme Eko Zadar Dva, doznajemo od ravnatelja Zavoda dr. Zorana Škrgatića.

Od imena investitora budućeg hotela na Kolovarama Škrgatiću je važnije na što će se utrošiti novac od prodaje te nekretnine.

- O firmi ništa ne znam osim da se radi o hrvatskoj tvrtki, koja se bavi eko proizvodnjom električne struje. Jamčevina je, naravno, uplaćena. Zaista sam prezadovoljan jer će se, sukladno ugovoru Zadarske županije i Vlade RH kojeg je 2006. godine potpisao tadašnji župan Ivo Grbić i tadašnji ministar zdravstva, Zadranin dr. Neven Ljubičić, dobiveni iznos prebaciti na račune zadarske bolnice i Zavoda za javno zdravstvo, a ista sredstva mogu biti upotrebljena samo za uređenje prostora Poliklinike i nabavu svih potrebnih instrumentarija. Zavod nije dobio ni lipe za potrebe preseljenja, na što smo dosad potrošili oko 8 milijuna kuna. U Poliklinici je ostalo još dosta roh bau prostora, na svakom kantunu su goli zidovi. Predviđeno je stavljanje u funkciju tog prostora i sada ćemo to moći napraviti. U jednom od prostora uredit ćemo dvije ili tri ambulante školske medicine. Zavod bi time imao objedinjene sve službe u prostoru Poliklinike. Još puno toga potrebno je dotjerati, treba nam i opreme, a sve to košta. Vjerujem da ćemo Zadranima sada moći pružiti viši nivo naših usluga. Ovo je veliki plus za zadarsko zdravstvo, ističe dr. Škrgatić.

Psihijatar na čelu Zavoda osvrnuo se i na negativnu konotaciju uz koju se vezala prodaja nekretnine na atraktivnoj lokaciji uz more:

- Mi iz Zavoda smo zaista ispoštovali sve obveze iz ugovora i sve zakonske regulative. Radili smo procjene, jednu, drugu, treću... Radili su ih različiti procjenitelji. Mi damo jednome pa kažu da se tako manipulira. Opet na kraju ispadne da prostor vrijedi koliko tržište za njega plati. Za sve nas ovo je pozitivna cijena i ponuda.

Ta ponuda stigla je od tvrtke koja u nazivu nosi Zadar, ali je osnovana u Zagrebu 2007. godine. Šest godina kasnije, tadašnji direktor tvrtke Eko Zadar Dva Vladimir Matjačić predstavio je ulaganje u okolici Zadra vrijedno 360 milijuna kuna, koje se odnosilo na izgradnju vjetroelektrane u kršu Bukovice. Aktualni direktor tvrtke Eko Zadar Dva je vlasnik Iljko Ćurić, koji je kao suvlasnika upisao i Poštak, jednu od svojih brojnih tvrtki prijavljenih na istoj adresi - Jurišićevoj 1/a.

Jedna od njih je i Babindub preko koje bi Ćurić na istoimenom području od 120 hektara između Zemunika i Bibinjskog polja, koje je u granicama Općine Bibinje, podigao solarno polje panela.

Ćurić je zet bivšeg HEP-ovog direktora Sektora za strategiju i investicije Ante Ćurkovića, poznatog kao hrvatskog „kralja vjetra". Ćurić i njegova supruga Ana Ćurković Ćurić u javnosti su bili prisutni i zbog rušenja starinske vile u Ulici Ivana Gorana Kovačića, kojim su izazvali zgražanje okolnog stanovništva. Kupoprodajni ugovor za kompleks izgrađenih 40-ih godina prošlog stoljeća na Kolovarama s Ćurićem će se sklopiti najkasnije u roku od 30 dana od odluke ravnatelja Zavoda, koja mora biti donesena u sljedećih 8 dana.