Uređenje Providurove palače, prema projektu Ive Letilović i Igora Pedišića, ušlo je završnu fazu ugradnjom čelične konstrukcije koja će mostovim i ostakljenim tunelom, zvanim zmija, povezivati dva kata Providurove palače i spajati se s Kneževom palačom.

- Bit će to ogroman prostor od skoro 7 tisuća kvadrata u kojem će posjetitelji imati što obilaziti, zaključio je Šime Erlić, pročelnik na odlasku u Ministarstvo regionalnoga razvoja i EU fondova. Zajedno sa svojim nasljednikom Antom Ćurkovićem, on nas je proveo po zdanju nekadašnje palače koja je, među ostalim, bila sjedište Namjesništva.

Središnje mjesto tog vrlo složenog građevinskog zahvata je dvorište u kojem se nekad odvijalo Zadarsko kazališno ljeto. Osim što će u njemu s jedne strane biti stepenište za zmiju, a na drugoj lift za dolazak na sva tri kata Providurove, unutrašnje dvorište će se natkriti. Na taj način će se moći još i više koristiti, tumače nam domaćini.

- Kao što će to biti u manjem atriju, koje je ovim projektom stvoreno, upozorava nas Ante Ćurković na novi prostor čija će se namjena vezati uz komercijalni dio prizemlja u kojoj će uz ugostiteljstvo i trgovinu biti i Gradska čitaonica.

U dvorištu su nam se pridružili članica nadzorne službe, dipl. inženjerka građevine Meri Radić i njezin kolega dipl. ing Marko Čičak, šef gradilišta nositelj kojeg je Krekić Avangard.

Posao na ugradnji prostorne rešetke koja nosi tzv. zmiju počeo je 24. kolovoza i do sada je kranom postavljeno 50 tona te čelične konstrukcije, precizna je inženjerka iz Investinženjering koji je taj posao dobio u surdnji s D&Z. Kako su oni statičari, pitali smo hoće li postojeća stoljetna građevina podnijeti 120 tona te čelične konstrukcije. Naivno pitanje. Naravno da je težina raspoređena po određenim točkama konstrukcije koja ima novi krov. A hoće li ona, kao moderna interpolacija bit pritisak na prostor povijesti, to ćemo vidjeti kada se projekt završi. Predstavnici struke i investitora ne dijele našu sumnju.

U još jednom obilasku Providurove palače, teško se snaći u tom labirintu, koliko god ga otprije poznavali. U jednom dijelu su otvoreni lukovi koji su ranije očito bili zabetonirani. Srećom ostale su stare kamene skale, jako dobro očuvane. Po njima su se godinama penjali mladenci, borci, "zoranićevci" ali i mnogi pripadnici koji su u Providurovoj palači djelovali i radili.

Restauratori će sačuvati zidne oslike, oštećeni grb na fasadi, a za buduće korisnike i posjetitelje na vrhu novog krova Providurove bit će vidikovac s pogledom na zadarske krovove i zvonike.

Radi se od 7 do 17 sati, a na gradilištu je 30 do 50 radnika, ovisno o fazama gradnje i uređenja, kazao nam je šef gradilišta kojeg Erlić i Ćurković zafrkavaju da je i on smršavio vodeći gradilište po kojem imaš dosta za hodati. Čičak nam je objasnio i kuda će se povezivati mostovi uz zmiju, ali to se može vidjeti na projektnoj simulaciji dok ne bude u stvarnosti.