Prošlo je 26 godina od prerane smrti velikana zadarske, hrvatske i svjetske košarke Krešimira Ćosića. Pred zadarskom dvoranom, koja nosi njegovo ime, danas su tim povodom svijeće zapalili predstavnici KK Zadar, Udruge dani Krešimira Ćosića te Športskog centra Višnjik.

Karijera i život ovog velikog sportaša i čovjeka opisani su u knjigama, a po onome što je napravio zasigurno zaslužuje i filmsku ekranizaciju. Brojne uspjehe teško je pobrojati. Nekoliko stvari po kojima će ga pamtiti jutros je uz spomenik izrekao njegov prijatelj i član udruge Vlado Vanjak.

- Tužno je doći ovdje na današnji datum, ali i lijepo vidjeti da ga se sjećamo. Mi koji smo živjeli u njegovo vrijeme i imali priliku upoznati ga posebno smo time počašćeni - dok je nas bit će i Kreše. Uvijek je bio ispred svog vremena, čak i kada je otišao iz Zadra u Ameriku. Kad je došao tamo napravili su dvoranu za 25 tisuća ljudi, koju je Krešo punio. Bio je prvi Europljanin u Hall of Fame, prvi draftirani Europljanin, prvi koji je igrao All-Americans. Nije bio značajan samo njegov košarkaški put, nego i ljudski, obiteljski i državnički. Otvarao nam je vrata u Americi kada je bilo najvažnije, prisjetio se Vanjak.

Najveći poklon Kreši za obljetnicu ove godine dat će košarkaši Zadra, uspiju li ovih dana izboriti naslov prvaka nakon 13 godina čekanja.