Outlet Sveta Helena zatvara se 1. lipnja ove godine, nakon čega će se krenuti s planiranjem i izvedbom novog projekta na postojećem zemljištu i infrastrukturi, a prema odluci o pokretanju postupka prenamjene koju je tvrtka Zelina centar d.o.o. donijela u dogovoru s investitorima i poslovnom bankom.

Nezadovoljavajuća zakonska regulativa o poslovanju outleta u Hrvatskoj te krajnje nestabilno i neizvjesno tržište doveli su do dugoročno štetnih posljedica na cjelokupnom tržištu.

U svijetu je koncept outleta poznat više od 20 godina i odlično prihvaćen od kupaca, koji odjeću poznatih brendova mogu kupiti po izuzetno niskim cijenama, ali i brendova, koji se na taj način rješavaju zaliha neprodanog asortimana.

Raspon sniženja trebao bi se kretati od 30 do 70 posto, ali za trgovce u Hrvatskoj ne postoje adekvatne zakonske regulative koje bi ih usmjerile da se drže tih iznosa popusta, da cijene artikala ne budu istovjetne onima u trgovinama u centru grada ili trgovačkim centrima te da asortiman nije iz aktualnih kolekcija, već prošlosezonskih. Na primjeru Outleta Sveta Helena ispostavilo se da nered na tržištu nije donio koristi ni kupcima ni trgovcima. U susjednim zemljama, gdje je tržište regulirano, situacija je potpuno drugačija.

"Uprava centra je od prvog dana otvaranja outleta ulagala velike napore kako bi optimizirala svoje poslovanje i konsolidirala rezultate u uvjetima tržišne nestabilnosti. Inicijalna je namjera provedena u praksi i svi troškovi su minimizirani u cilju očuvanja poslovnih rezultata i radnih mjesta. Nažalost, neodgovornost kod poštivanja dogovorenih i potpisanih ugovornih uvjeta kroz dulje vremensko razdoblje kod pojedinih zakupaca kao partnera u poslovanju outleta su, između ostalog, ugrozili održivost projekta.", istaknula je Dragana Bokan, direktorica Outleta Sveta Helena, i naglasila kako se nada da će ovaj njihov primjer možda potaknuti sve uključene strane, od regulative do trgovaca, da uvedu red na tržište i ne dopuste ponavljanje ovakvih slučajeva.

Ipak, bez obzira na veliku većinu nekorektnih okolnosti s kojima su se investitori susreli na ovom tržištu, direktorica Outleta Sveta Helena poručuje kako ne treba generalizirati. Među dosadašnjim poslovnim partnerima ima i onih koji su odlično poslovali i bili dobar partner.

U projekt Outleta Sveta Helena, koji je s radom počeo krajem 2008. godine, investirano je ukupno 27 milijuna eura. U vlasništvu je Zelina centra, tvrtke koja upravlja Outletom Sveta Helena, zemljište od ukupno 150.000 četvornih metara, od čega je 13.000 četvornih metara prodajnog prostora već izgrađeno, dok je s Fazom II, koja nije pokrenuta, ukupna investicija trebala iznositi oko 45 milijuna eura.

Trenutno se razmatra nekoliko zanimljivih projekata prenamjene, a konačna bi odluka trebala uslijediti već tijekom ove godine. Investitori i poslovna banka kao partneri u prenamjeni poručuju kako će i dalje nastaviti raditi na optimizaciji postojećih kapaciteta te tražiti najpogodnija rješenja za prostor od čak 150.000 četvornih metara u poslovnoj zoni Sveta Helena. Važno je napomenuti da tvrtka Zelina Centar ne gasi svoje poslovanje već ostaje na tržištu s nekretninom nadomak Zagreba na izvrsnom prometnom položaju prema kojem u krugu od 60 minuta vožnje gravitira više od 2 milijuna ljudi.