Koje sve zahtjeve pred hrvatske uzgajivače bijele ribe stavlja europsko tržište, koje propise i standarde trebaju zadovoljiti izvoznici uzgojene ribe ? Na ova i slična pitanja odgovore našim uzgajivačima daju stručnjaci Eurofisha - međunarodne organizacije za održivi razvoj ribarstva u Srednjoj i Istočnoj Europi, na radionici o akvakulturi koja se u organizaciji Ministarstva poljoprivrede održava u Zadru. Sudjeluju i predstavnici FAO-a koji će našim uzgajivačima prenijeti iskustva o kretanjima na tržištu uzgojene ribe.

Prošle je godine u svijetu je proizvedeno 149 milijuna tona ribe, od toga je 60 milijuna tona riba iz uzgoja, kazala je Ekaterina Tribilustova iz Eurofisha, zadužena za istraživanje ribarskog tržišta. Ova grana ribarstva najbrže raste od svih područja u proizvodnji hrane, jer je kroz proteklih 10 godina zabilježen rast od 3,4 posto. 2020. će, predviđa se, biti uzgojeno više od 70 milijuna tona ribe !

U Europi se najviše uzgaja pastrva - 33 posto europskog uzgoja otpada na tu vrstu bijele ribe, a slijede orada s 18 te brancin sa 11 posto europskog uzgoja. Najveći europski proizvođač je Grčka, a najveći potrošač uzgojene bijele ribe je Italija, rečeno je na radionici.

 

Danas i sutra sudionici raspravljaju u radionicama u hotelu Kolovare, a za četvrtak je predviđen i obilazak Cromarisovog mrijestilišta u Ninu. Voditeljica radionice je Vlasta Franičević, načelnica Odjela za akvakulturu Ministarstva poljoprivrede.