Nije točno da su Biograd odbili. Još uvijek smo u igri - tvrdi Ivan Čupić, stručni suradnik za europske fondove u biogradskoj gradskoj upravi, demantirajući nedavno objavljenu informaciju kako su sva četiri kandidata iz Zadarske županije dobila odbijenicu na natječaju za bespovratna sredstva iz pretpristupnog programa IPARD.

 

Podsjetimo, prijave na natječaj za sredstva namijenjena razvoju i unapređenju komunalne infrastrukture, koji provodi Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom gospodarstvu (APPRRR), poslale su, osim Biograda, općine Poličnik, Preko i Novigrad, ali su odbijenice dobile uglavnom zbog neusklađenosti s EU procedurama javne nabave.

Na natječaj je inače pristiglo ukupno 67 prijava iz cijele Hrvatske, 40 ih je odbijeno, jedan podnositelj je odustao od projekta, a 26 prijava se još nalazi u obradi.

- Biograd je ušao u finale, među 26 projekata. To, međutim, još uvijek ne znači da ćemo sredstva dobiti. Ali u finalu nije sramota izgubiti - govori Čupić napola u šali aludirajući na činjenicu da je biogradska dokumentacija za povlačenje 7,6 milijuna kuna za izgradnju mjesne kanalizacije sadržavala 2500 stranica dokumenata teških ukupno 22 kilograma!

Sve je stalo u osam registratora koji su u Bruxelles upućeni poštom. U tako opsežnoj "papirologiji", dodaje, nije ništa neobično da se nešto i zaboravi.

- Teško je i preteško ispuniti sve uvjete natječaja, ali očito nije nemoguće. Koliko je meni poznato, nitko nije "pao" samo zbog sitnica poput OIB-a ili nedostatka kopije osobne iskaznice.

Prošli tjedan pismeno su od nas iz APPRRR-a tražili dodatnu dopunu dokumentacije koju smo im poslali. Dakle, sitnice se rješavaju u hodu. "Pada" se na velikim stvarima, poput neriješenog vlasništva jedan kroz jedan.

‘Opekli' se na Sloveniji

Slovenija, Rumunjska i Bugarska nisu imale ovako zahtjevnu dokumentaciju za povlačenju sredstava. EU se na njima "opekao" i sada su nama znatno postrožili kriterije. Ali i to treba shvatiti kao proces obučavanja i edukacije. EU, naime, svoj novac daje bespovratno i žele biti 100 posto sigurni da će ta sredstva biti namjenski utrošena - tumači 28-godišnji Ivan Čupić.

Taj mladi referent bio je na edukaciji u sjedištvu Europske unije, a prošao je i njihove seminare organizirane u Zagrebu. Biograd dio svojih dosadašnjih uspjeha može zahvaliti i njegovu entuzijazmu.

Čupića su bili prepoznali i u Bruxellesu jer su mu, nakon edukacije, nudili da ostane još neko vrijeme. Na ponudi za posao se zahvalio uz tvrdnju kako ima važnog posla u Biogradu.

Nakon administrativne provjere, na kojoj se provjerava ispravnost dokumentacije, slijede provjere samih projekata, tako da bi se konačni ishod natječaja mogao znati za mjesec-dva dana. Ako i to prođe u redu, izgradnja dijela biogradske kanalizacije mogla bi početi do kraja ove godine.