Na zadarskoj rivi danas je otvoren Burger festival, na kojima se svojim delicijama predstavlja, navode organizatori, „sedam gastronomskih čarobnjaka".

Najviše uzbuđenja očekivano je vladalo oko kućica za koje su jela osmislili poznati chefovi Ivan Pažanin i Mate Janković. Chef`s burger Ivana Pažanina ponudit će nagrađivani Crispy Kapula, koji je na prošlogodišnjem pulskom izdanju ponio titulu najboljeg hamburgera. Uz njega gosti će moći kušati Original Cheese i Basil Garlic s mediteranskim namirnicama.

Institut za burgere Mate Jankovića spremio se posebno za Zadar, također s tri burgera - Smokey Classic burger, Pepper Jack i Bacon Jalapeno.

- Ponuda svih kuća je jako zanimljiva pa pozivam ljude da dođu, probaju različite burgere. Mi smo svi kao jedna obitelj, dugo radimo zajedno, isplati se probati od svakoga ponešto. Ja osobno volim najviše burger koji mi drugi pripremi, svaki mi je bolji od onog kojeg sam radim, komentirao je Janković, najavljujući kako ovog ljeta planira raditi, a nada se da će se planovi izjaloviti.

Uz njih dvojicu tu je još nekoliko renomiranih „burgeraša" - Full Circle by Marko Palfi, 4 Burgers i Beg`s Plant Based s vegetarijanskim burgerima. Palfi nas je danas počastio specijalitetom kakvog drugdje nema - nagrađivani Dekadent, u koji ne ide junetina, nego govedina.

- Odležana govedina ima kompleksan okus i zato burger radimo puristički, s minimalno dodatnih sastojaka, kako bismo istaknuli kvalitetu mesa. Meso se ne peče do kraja, jer za tim nema potrebe nakon što je odležalo, objasnio je Palfi.

Domaće snage predstavljaju Picnic Mingle & Fun i Burgers & More. Picnic uz koktele nudi Blackie Burger, Burger od kozica, Juicy burger i Snow Burger, u kombinaciji s krumpirićima Sweet Potato, a Burgers & More pet delicija: Deluxe Bacon Burger, Truffle Burger, Rock&roll Burger, Italian Burger i New York Style Burger. Naravno, kao česti gosti na zadarskim festivalima dobro poznaju ukus lokalne publike, a nema sumnje da će i stranci rado kušati šaroliku ponudu.


Festival burgera traje do 11. lipnja, a u zabavnom programu uz redident DJ-a Williama Collinsa sutra će nastupiti Mate Kokić, i četvrtak DJ Buaua, u sljedeći petak DJ Alvize te u subotu DJ Lumix.