Prvosvibanjski praznici pokazali su se idealni za otvorenje turističke sezone, a u Biogradu ona tradicionalno započinje Slovenskim vikendom, koji se ove godine održava od 28. travnja do 1. svibnja 2023. godine.

Slovenski vikend zapravo je hommage biogradskim najbrojnijim i najvjernijim gostima - Slovencima. U prvom redu Slovenci su gosti koji u Biograd dolaze ne samo tijekom ljetnih mjeseci već cijelu godinu pa zašto svoj produženi vikend i prvosvibanjske praznike ne bi proveli upravo u Biogradu, gradu u kojem uvijek osjećaju dobrodošlicu i srdačnost domaćina. Slovenski vikend zamišljen je kao spoj odmora ispunjenog dnevnim aktivnostima i dobrom zabavom gdje se naglasak stavlja na uključenost cijele obitelji.

U ponudi aktivnog programa je regata Pašmanskim kanalom, utrka ulicama Biograda, rekreativna šetnja od parka do Fun Parka Biograd te obiteljska vožnja biciklom. A kakav bi to praznik bio da se za 1. svibnja ne sprema ćućka - pašta fažol za sve sudionike?! Zabavni program rezerviran je razne izvođače pa će posjetitelji manifestacije moći svaku večer uživati na otvorenom uz melodije dalmatinske klape i zabavnih bendova iz Hrvatske i Slovenije.
U zavičajnom muzeju Biograd na Moru održat će se izložba „SLOART" gdje će pet priznatih slovenskih impresionista izložiti svoje radove s motivima svakodnevnog života. Isto tako, za djecu je pripremljen poseban program pa će ona moći uživati u raznim sportsko-rekreacijskim aktivnostima.

Poseban naglasak ovogodišnje manifestacije je na održivom turizmu. Tako će se na Rivi u centru grada plastični otpad moći bacati u atraktivne kontejnere načinjene od reciklirane plastike. Članovi ronilačkog kluba provest će akciju čišćenja podmorja na Rivi kako bi posjetitelje osvijestili o važnosti očuvanja i zaštiti morskih ekosustava za život čovjeka.