Kako bi napokon mogli ponuditi odgovor na pitanje "gdje izaći u Zadru?", koje im već godinama postavljaju glazbenici i publika urbane glazbene scene, jedna je ekipa u Zadru uzela stvar u svoje ruke i stvorila cjelogodišnji koncertni program Urbofon Live.

- Nisam se vidjela u ulozi organizatora koncerata, ali imam potrebu, kao i brojni sugrađani, biti na takvim koncertima gdje se možemo susretati i upoznati dionike glazbene scene koja je jako bogata, rekla je na predstavljanju programa dugogodišnja radijska voditeljica i glazbenica Maja Milin koja je s Udrugom Prizma pokrenula Urbofon Live.

Program je zamišljen kao svojevrsni nastavak na istoimenu radijsku emisiju koja se od 2018. godine emitira na Radio Zadru, a prati domaću nezavisnu i urbanu glazbenu scenu.

- Cilj nam je razvoj urbane glazbene scene u gradu, umrežavanje lokalnih i gostujućih glazbenika, poticanje volonterskih programa i pozicioniranje Zadra na koncertnu kartu urbane glazbene scene u Hrvatskoj. Urbofon Live "kuhamo" već neko vrijeme, a prošlog ljeta stavili smo stvari na papir i odlučili se za format cjelogodišnjeg programa s koncertima jednom mjesečno, izuzev ljetnih mjeseci kada ima dovoljno događanja, rekao je Silvestar Petrov, predsjednik udruge Prizma.

Kao kreativna direktorica programa Milin je predstavila glazbena imena programa navodeći kako nije bilo lako izabrati prvih deset. Zadarska publika će imati priliku poslušati uživo Dienne, ROLO, The Fogsellers, Akleu Neon & Sound Doulas, One Possible Option i Irenu Žilić, te u okviru suradnje s riječkom udrugom Distune i njihovog projekta "Upadaj u kombi" i bendove The Siids i The Black Room. Po prvi put, u suradnji s HGU-om, u Zadru će se obilježiti Svjetski dan glazbe (21. lipnja) sa svirkama na ulicama grada. Nominirani glazbenici ovogodišnje nezavisne glazbene novinarske nagrade ROCK & OFF u kategoriji Veliki prasak, zaustavit će se u Zadru u sklopu ROCK & OFF turneje.

- Šaroliko je to društvo, od kantautora do rock bendova. Većina njih je premijerno u Zadru iako se radi o glazbenicima koji iza sebe imaju i po četiri studijska albuma te velika priznanja. Primjerice, Irena Žilić je prošle godine, povodom 15 godina karijera, imala rasprodani koncert u zagrebačkoj Tvornici kulture, a nastupala je s Morcheebom u Velikoj Britaniji i Italiji. Priznata je u Europi i svijetu, a u Zadru dosad nije imala prilike nastupati, istaknula je Milin.

Iako je njezin rodni grad, ni kantautorica Dienne dosad nije dobila priliku za samostalni koncert u Zadru. Stoga joj je sada pripala čast otvaranja Urbofona.

- U Zadru je kultura uvijek bila u drugom planu. Dok sam bila u srednjoj školi nismo imali gdje izaći. Sretna sam što su se ovi ljudi odvažili napraviti nešto kako bi to promijenili. Zadar je predivan grad s velikim potencijalom da bude grad festivala i umjetnika i nadam se da će ovo događanje potaknuti druga zbivanja koja će uzdići Zadar, poručila je Dienne koja Urbofon Live otvara besplatni koncertom 26. siječnja s početkom u 20 sati u Polivalentnoj dvorani Providurove palače.

Osim u Providurovoj palači, nastupi su dogovoreni u Guma baru, a organizatori razmatraju i druga mjesta u nadi da će koncerte na jesen moći održavati i u Centru za mlade. Još se zatvara i financijska struktura programa. Dobili su potporu Ministarstva kulture i medija, a trenutno su u potrazi za sponzorima kako bi cijena ulaznica bila simbolična.

Sve novosti o Urbofonu, kao i poziv mladima koji žele podržati razvoj urbane glazbene scene u Zadru, dostupne su na stranici udruge Prizma.