Maškare iz Petrčana pobjednici su Zadarskog karnevala 2020! U maski Petrčko lito 2020. Petrčanci su prikazali kako izgleda turizam u ovom mjestu, a uz turiste iz različitih zemalja skupinu su činili radnici, građevinski strojevi, bake s ponudom apartmana, neizbježni "despacito" flamingo te glazbenici na ugostiteljskoj terasi, odnosno kamionu. Sasvim zasluženo!

Povorka je počela okupljanjem na Liburnskoj obali, odakle su se prema Narodnom trgu uz Petrčance uputili Gradska glazba Zadar, Zadarske mažoretkinje, gradonačelnica Rita Ora u svom luksuznom vozilu, ZPA, Kveštura s Dikla, Udruga U pokretu "In flux", Dalmatinci iz Kožina, Gypsy dance love KUD-a Sveti Donat, Drobnice, Karnevalska udruga Puntamika s barbikama i kenovima, Udruga žena Aenona Nin, feministkinje s Dugog otoka okupljene u skupini Miss Piggy Sali, Plesni klub Zara s Drakulom i leptiricama, Meksikanci sa Stanova, Seljaci iz škabrnjske Čevulje te nezaobilazni "Dolazak Vršana na more", vrška maska koja se već 30 godina pojavljuje u različitim varijacijama.

Građanima se na trgu obratila gradonačelnica Rita Ora, no zbog kompliciranog jezika (lošeg albanskog) kojeg je koristila pružen je simultani prijevod.

- Mir dita.... mir dita Zadare !!

- Dragi moji Zadrani!

- Paškoj prmbi mohun škare.

- Ovo je bilo jedno od najljepših iskustava u mom životu i ne mogu vam opisati svoju sreću.

- Čifor guh Dukići, Palekun un Drago Čulinare dun mira parkoj Markići, parkoj Rozgići un parkoj vir un govnare.

- Zahvaljujem gdinu. Branku Dukiću, Mariju Paleki i Dragi Čulini na gostoprimstvu i poručujem da je ljubav jedino oružje u borbi protiv korupcije, kolesterola, Željke Markić, cajki i ostalih virusa i sranja.

- Kamgore dit prčiš koz un ...prčiš guz ...un prčiš krava dit Kembrly, prčiš Pit un prčiš Bul.

- Ljubi vas vaša Rita, moja kujica Kimberly i moji tjelohranitelji Pit i bul!

Nakon toga pred žiri u kojem su bili Louise Joacklin, Josipa Lisac, Sulejman Veličanstveni i Ministrica kulture iz Oklen Cityja frau Tanz Genode stupile su sve maske, a nakon kratkog vijećanja presudili su kako upravo Petrčanci imaju najbolju masku.

Karnevalski zastor je pao, maškare su vratile vlast Gradskoj upravi na Narodnom trgu. Valjda znaju što rade.