U atriju palače Cedulin danas je otvoreno peto izdanje Tuna, Sushi & Wine Festivala, manifestacije koja promovira gastronomiju Hrvatske i Japana, zemalja koje je na neobičan način povezala jedna riba - tuna. Kako je i ovom prilikom istaknuo otpravnik poslova Japanskog veleposlanstva u Hrvatskoj Kazumasa Miyazaki, tehnologiju uzgoja tune Hrvati su preuzeli u Australiji, koja ju je prethodno "uvezla" iz Japana. Povratkom u Hrvatsku razvili su posao koji danas predstavlja polovicu cjelokupnog hrvatskog izvoza u ovu zemlju.

- Japan svake godine iz Hrvatske uveze gotovo 2.000 tona kvalitetne i vrlo cijenjene tune, koja je postala sastavni dio japanske kuhinje. Tuna je gospodarska poveznica naših zemalja a željeli bismo u budućnosti i proširiti suradnju. Ovaj festival doprinosi širenju prijateljstva između naših zemalja te potiče daljnji rast gospodarskih odnosa, rekao je Miyazaki.

Festivalski program obuhvaća origami radionice, prezentacije tradicionalnih japanskih borilačkih i obrambenih vještina te Gastro pijacu na Trgu Petra Zoranića i Gastro večer u Arsenalu 13. travnja. Na Gastro pijaci prezentirat će se uljari, solana Pag, Paška sirana, OPG Matulić, OPG Šinjorina smokva, OPG Matak - zadarski tartuf i Maraska, uz svakodnevni live cooking show i glazbeni program. Za bonove u vrijednosti od 15 kuna posjetitelji će moći kušati specijalitete od tune i jadranske ribe, za 10 kuna vino ili sok a sav prihod od prodaje bonova namijenjen je Odjelu pedijatrije Opće bolnice u Zadru.

- Ovo je lijepa priča o tradiciji, ribarstvu i kulinarstvu. Priča se svake godine širi da bi sada došla već na dvotjednu manifestaciju koja predstavlja gastronomiju našeg kraja u jedinstvenom spoju s japanskom kulturom. Tuna nas je povezala i naše poslovne odnose pretvorila u prijateljske. Ovo je obogatilo i našu turističku ponudu i siguran sam da ćemo zahvaljujući festivale dobiti i nove goste, rekao je na otvaranju zadarski gradonačelnik Branko Dukić.

I župan Božidar Longin rekao je kako je festival prilika za još bliže povezivanje dviju kultura ali i istaknuo kako je Zadarska županija pionir hrvatske marikulture te proizvođač 80 posto ribe.

- Istovremeno moramo voditi i brigu o održivom razvoju, kako bismo zaštitili najvrjedniji resurs koji smo dobili. Lov na tunu poznat je barem 2.000 godina, dobro je poznat i na ovom prostoru pa vas potičem da osjetite dašak japanske kulture, možda ćete u svoje kuhinje nakon festivala unijeti neka nova jela, rekao je Longin.

Sopranistica Nela Šarić uz klavirsku pratnju Tomislava Košte izvela je jednu tradicionalnu japansku pjesmu te Ivčićevu "Tamo gdje sam rođen". U atriju je potom otvorena izložba Danijela Kolege "Škur", koja prati izlazak ribara plivaricom u danima kada nema mjesečine.