Nakon što su nam neki sad već bivši kuhari ukazali na svoje probleme u bolničkoj kuhinji i s obzirom na činjenicu da su natječaji za kuharsko osoblje u zadarskoj bolnici konstanta koja ukazuje na deficit tog kadra, tražili smo očitovanje Ravnateljstva bolnice.
Tome treba dodati i potvrdu koju smo dobili od korisnika bolničkog restorana, odnosno zaposlenika Bolnice, kako se zbog nedostatka osoblja, hrana se dobavlja preko Turisthotela. To je kada je “kuhinja na malo većem bolovanju”. Osim za bolničke pacijente, u toj se kuhinji pripremaju obroci za dežurno medicinsko osoblje, a otvaranjem restorana, očito je da takva kadrovska situacija ne prati povećane kapacitete pripreme hrane.
U cijelosti prenosimo opširan odgovor na novinarska pitanja koje smo dobili iz Ureda ravnatelja koji je i jučer potpisao odluku o poništenju natječaja za kuhara – slastičara.
“Odjel za dijetetiku i prehranu jedan je od Odjela u ustanovi, ne umanjujući rad drugih odjela, od velikog značaja za funkcioniranje same ustanove te zadovoljavanje osnovnih potreba naših pacijenata u vidu prehrane.
Odjel radi po najvišim standardima te slijedi posebnosti prehrane (dijete) koje su pacijentima propisane.
Opća bolnica Zadar kao zdravstvena ustanova regionalnog značaja, a kojoj gravitiraju i pacijenti susjednih nam županija, ima velike smještajne kapacitete.
Navedeno znači da je svakodnevno potrebno osigurati tri obroka za veći broj pacijenata u stacionaru, dakle potrebna je dobra organizacija rada samog Odjela i što je vrlo bitno, adekvatan broj zaposlenih.
U slučajevima kada nije moguće u Odjelu osigurati dio prehrane zbog objektivnih i opravdanih razloga, u mogućnosti smo koristiti vanjski servis.
Iz navedenog razloga ustanova raspisuje natječaje za kuhare i pomoćno osoblje, upravo da bi se popunila upražnjena radna mjesta, a koja su slobodna najčešće iz razloga korištenja bolovanja djelatnika (ugovori na određeno vrijeme) i odlazaka u mirovinu (ugovori o radu na neodređeno vrijeme).
Kao i u drugim djelatnostima u zdravstvenom sustavu (što se odnosi na sve zdravstvene ustanove u RH), tako i u našem Odjelu za prehranu i dijetetiku, prilikom zapošljavanja kadrova nailazimo na poteškoću u smislu konkuriranja sa cijenom rada u odnosu na privatni sektor. Naime, za zaposlene u javnim ustanovama plaća je strogo određena Uredbom o nazivima radnih mjesta, uvjetima za raspored i koeficijentima za obračun plaće u javnim službama, tako da nemamo mogućnost ponuditi višu plaću od propisane. Na navedeno nismo u mogućnosti utjecati.
Također želimo upoznati javnost da se dio djelatnika koji trenutno rade, zaposlio upravo na natječajima koji su objavljeni u posljednjih godinu dana, i to pretpostavljamo iz razloga prednosti (ako ne govorimo o plaći) koju pruža rad u javnoj ustanovi, od rasporeda radnog vremena, korištenja prava na pauzu, korištenja godišnjih odmora itd.
Većina ih je ostala u radnom odnosu, što je smatramo dobar pokazatelj. Naravno, uvijek postoje djelatnici koji nisu zadovoljni i odlaze. Naime, Odjel za prehranu i dijetetiku je radilište koje zahtjeva strogo poštivanje organizacije rada ( a radi se zaista puno, jednako kao u privatnom sektoru), koncentraciju prilikom obavljanja radnih zadataka i volju da se nauče sve posebnosti u odnosu na prehranu pacijenata u jednoj zdravstvenoj ustanovi.
Uprava Opće bolnice Zadar krenula je i još jedan korak dalje. Iako je i do sad postojala mogućnost odrađivanja prakse u Odjelu za prehranu i dijetetiku za zanimanje kuhar, i to pod vodstvom naše mentorice (djelatnice Odjela), od ove školske godine 2024./2025. provesti će se natječaj za dodjelu stipendija učenicima u zanimanju kuhar. Na taj način želimo potaknuti buduće generacije kuhara da nakon završetka obrazovanja svoj radni put započnu upravo u našoj ustanovi”, poručili su iz Ureda ravnatelja.