Turistička zajednica grada Nina krenula je s pripremama za 22. Ninsku šokolijadu i poziva sve čuvare ove tradicionalne kulturne baštine da se prijave do 31. siječnja 2024. godine za sudjelovanje na ovogodišnjoj Šokolijadi sa svojim šokolima.
Svi zainteresirani šokolari – čuvari ove jedinstvene kulturne baštine mogu se prijaviti kao natjecatelj za ovogodišnju Ninsku šokolijadu osobno u Turističkom uredu grada Nina ili na telefon 023 264 280.
Ninski šokol je izvorni proizvod koji se od davnina priprema u Ninu i mjestima koja su u njegovom prirodnom okruženju: Grbama, Ninskim Stanovima, Zatonu, Vrsima, Privlaci, Viru, Žeravi, Petrčanima i ostalim mjestima, a kojima je Nin tijekom povijesnih mijena bio središte. Način pripreme tajna je svake obitelji koja ga priprema. Začeci pripreme šokola po nekim etnolozima sežu u 17. stoljeće, dok ga drugi smještaju u srednji vijek jer su putevi mirodija lako dolazili do samostanskih ninskih kuhinja. Zahvaljujući Ninskoj šokolijadi, a zbog svojeg izuzetnog ukusa danas se priprema šokola proširila u mnoge obitelji izvan Nina.
Priprema se slično kao većina mesa za sušenje što znači da se otkoštena vratina tri do pet dana ostavlja u pacu od krupne morske soli, zatim se stavlja u kuhano kvalitetno crno vino i na kraju se meso oblaže i “špikuje” raznim začinima među koje spadaju: papar, klinčić, muškatni oraščić i drugi. Svaki šokol je drugačiji ne samo po izgledu već i okusu što ovisi o tajnama obrade mesa i omjeru začina koje obitelj primjenjuje.
Svakom izrađivaču šokola – natjecatelju, a koji svojim doprinosom sudjeluje u čuvanju tradicije i sudjeluje na Šokolijadi 2024. dodjeljuje se novčana potpora od 100 eura, na način da će se 50% novca isplatiti u siječnju za potrebe nabavke mesa i mirodija, a 50% isplatiti će se u srpnju kod donošenja pripremljenog šokola u ocjenjivački program.
Nagrada za prva mjesta i to u dvije kategorije – Ninski šokolari i Šokolari iz ostalih mjesta bit će u iznosu od 1.000 eura, drugo mjesto nagradit će se sa 600, a treće sa 400 eura.